US-pickis får modern dieselspis

US-pickis får modern dieselspis

Snart är den här! Fords bästsäljande storpickup F-150 får för första gången på länge en modern dieselmotor.

Köpare i Sverige och resten av världen som velat ha en stor pickup från General Motors och Ford i USA med en diesel under huven, har länge fått hålla till godo med stora, törstiga och smått omoderna V8:or. 2014 blev det något bättre då GM erbjöd bland andra Dodge Ram med Mercedes 3 liters V6-diesel på 240 hästar, en motor som även den börjar bli en smula daterad.

Nu har dock Ford bestämt sig för att sommaren 2018 lansera sin lätt faceliftade och bästsäljande storpickup F-150 med Ford-koncernens egen V6-diesel. Ford har inte lämnat några officiella siffror än, men den amerikanska motorpressen tror att den 3 liter stora dieselsexan i utförandet till Ford F-150 kommer lämna cirka 250 hästkrafter och ett vridmoment på runt 570 Newtonmeter.

Om nya Ford F-150 med dieselsexan kommer finnas hos någon återförsäljare i Sverige är än så länge oklart.

Dieselsexan som hamnar i uppdaterade Ford F-150 tillverkas i en fabrik i Storbritannien och används idag i bland andra Jaguar XJ och XF och i Land Rovers större suvar. Motorn utvecklades ursprungligen av Ford (på deras brittiska anläggning Dagenham Diesel Centre) i början på 2000-talet, då man ägde både Land Rover och Jaguar. Motorn användes även av franska PSA i Peugeot 407 och 607 samt i Citroen C5 och C6 och var i sitt ursprungsutförande på 2,7 liter och 204 hk/440 Nm och dubbelturbo-matad.

Fordinterior

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *