https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Uppföljning: Det farliga dammet

Vårt stora reportage om det farliga dammet på svenska arbetsplatser i DMH #2, 2019 är ett av de reportage som genererat mest feedback från er som läser tidningen, vilket vi såklart tycker är positivt. ”Jättebra, och viktigt att ämnet uppmärksammas” tyckte de allra flesta, men också att det fanns betydligt mer att skriva om, utbildning, service av maskiner och Arbetsmiljöverkets nya regelverk till exempel. Sagt och gjort: här är uppföljningen av vårt reportage ”Det farliga dammet”.  
Uppföljning: Det farliga dammet

Om det är någonting vi har kunnat ta med oss från arbetet med artiklarna om farligt damm på de svenska byggarbetsplatserna, oavsett om vi pratat med Arbetsmiljöverkets inspektörer, tillverkare och uthyrare eller organisationer som Skydda, så är det att kunskapsnivån är skrämmande låg när det kommer till kvartsdamm, särskilt bland små och medelstora byggföretag. 

Några exempel: Vid en avstämning i oktober 2018, då Arbetsmiljöverket genomfört 1 040 besök på 640 olika arbetsplatser med 6–50 anställda, hade 573 inspektionsmeddelanden med totalt 2 100 krav upprättats – med andra ord mer än två i snitt per arbetsplats. 

– Okunskapen bland företagen är enorm, säger Thomas Ekström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket. Många arbetstagare är omedvetna om riskerna.

Under Byggnads arbetsmiljövecka, 22–26 oktober 2018, där 1 799 arbetsplatser kontrollerades av Byggnads skyddsombud, visade inspektionerna att cirka 45 procent (809 företag) bröt mot Arbetsmiljöverkets nya regler kring hantering av kvartsdamm.

– Enligt våra erfarenheter är det bara omkring 20 procent av företagen som har koll på det nya regelverket, och bland de 20 procenten är det fortfarande många som är osäkra på hur de ska komma runt problemen, menar Stefan Bergsten, affärsutvecklare för Norden och Baltikum på Husqvarna. 

Läs hela reportaget här.

 

Text: David Liljefors
Foto: David Liljefors, Husqvarna

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.