Uppdaterad allväders-Merca

Uppdaterad allväders-Merca

Vinscha, bärga, ploga, lasta med kran med mera – i den oländigaste av terränger. Den anrika premiumbiltillverkaren i stuttgart har faktiskt en lång tradition av att tillverka terränganpassade arbetsfordon under namnet Unimog ända sedan 1945. Och nu har Unimog uppdaterat sitt modellprogram, bestående av chassina UGE och UHE, med bland annat snålare och starkare motorer och mera ergonomiska hytter. Redskapebäraren UGE är rustad för tunga uppdrag i svår terräng med permanent fyrhjulsdrift med diffspärrar, en arbetsväxellåda med 8 växlar framåt och 6 bakåt och den har portalaxlar för maximal markfrigång. UGE kan utrustas med karaftuttag med tapp både fram och bak och med upp till 4 dubbelverkande hydraulventiler för manövrering av redskap. Och vill du använda den som dragare kan den utrustas med drag och uttag för tryckluftsbromsar. UGE är hydrostatdriven och kan fås med riktigt kraftfulla  4- och 6-cylindriga dieslar från 155 och upp till 299 hk (600-1200 Nm). UGE lastar upp till 8 ton.

UHE är mer av en terränglastbil, den lastar något mindre (7 ton) men ska klara den blötaste terräng med ett vadningsdjup på 1,2 m. Den går att få med automatisk växellåda, för den som kommer nöta en del lands- eller motorväg. UHE går att få med samma utrustning som UGE, och utöver det även med påbyggnader som exempelvis flak, skåp för verktyg, kran och skylift. UGE finns med en urstark dieselfyra som ger 231 hk och ett vridmoment på 900 Nm – värdigt en tung lastbil!

Det enda som egentligen talar emot Unimog är att du får nöja dig med att susa fram i max 90 km/h. Läs mer och handla din Unimog hos www.swemog.se i småländska Mönsterås.

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.