https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Tre bidrag är nominerade till årets Träpris

Vinnaren offentliggörs den 21 mars
Tre bidrag är nominerade till årets Träpris

Cederhusen i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och Fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg är nominerade till årets Träpris. Utmärkelsen går till den byggnad som representerar svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar vår samtid.

Träpriset delas ut var fjärde år och bakom ligger branschorganisationen Svenskt Trä.

– Trä kan erbjuda samhället många olika värden, vi har såklart de stora klimatfördelarna men därtill har trä även en magisk förmåga att ge platser identitet och värme, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

– Här har vi tre exempel på byggnader i stadsmiljö som har en sådan effekt tycker jag. Att de sedan är tekniskt intressanta gör inte saken sämre. Vi får här se en nytolkning av äldre byggtradition i form av kupolbyggande samt två pionjärprojekt som tänjer gränserna för vad som är möjligt att bygga idag.

I år sänds hela processen på Svenskt Träs YouTube-kanal och hemsida; från juryns diskussioner till att tolv byggnader väljs ut, i ett TV-format i sex delar. Sista avsnittet sänds den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren aviseras.

Juryns motiveringar

Cederhusen:
Med sina upp till 13 våningar i massivträ utmanar Cederhusen på allvar betongens monopol inom bostadsbyggandet. Husen har inspirerat en hel bransch i takt med att trästomme vunnit mark som ett hållbart alternativ i flerbostadshus. I den tätbebyggda Hagastaden sticker Cederhusen ut med sina detaljrika fasader i cederspån och är ett välbehövligt tillskott i stadsdelen. Med en fasadkomposition inspirerad av tidiga amerikanska höghus adderas ett litet stycke Manhattan i Stockholm. Att trä var en förutsättning för att klara en komplicerad grundläggning visar på materialets styrka i komplexa stadsmiljöer“. 

Sara Kulturhus:
Gruvsamhället Skellefteå växer. 72 000 invånare ska bli 100 000 på bara tio år. Sara kulturhus är huset att samlas kring. Medan biblioteket och teatern vackert sluter stadens centrala torgplats signalerar den 20 våningar höga hotellskrapan att Skellefteå vill ligga i framkant inom träbyggandet, inte bara i Sverige utan i världen. En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum; en gyllene sal för en mer klimatvänlig tid“.

Fjärrkylacentralen:
Infrastruktur. Vi klarar oss inte utan. Men slipper helst tänka på den. Så blir också dessa nyttobyggnader därefter, anonyma och slarvigt utförda. Till skillnad från fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg, vill säga, som klätts i furuspån – kupolformen har hanterats lika omsorgsfullt som ett kyrktak – och försetts med en vackert välvd ”sollapartrappa” mot söder. Ett vackert “conversation piece” placerat precis på gränsen mellan stadens bostadsbebyggelse och institutionsbyggnaderna på höjden. Så här ska det se ut!“.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.