Thomas Betong introducerar innovation för renare luft

Reducerar farliga kväveföroreningar
Thomas Betong introducerar innovation för renare luft

Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group, introducerar nu innovationen NOxOFF som reducerar farliga kväveföroreningar. En innovation som i skrivande stund används i ett projekt i Stenungsund.

6 700 människor dör årligen i Sverige på grund av luftföroreningar. Den största källan till föroreningarna är avgaser från biltrafik.

Thomas Betong, en del av Thomas Concrete Group, introducerar därför innovationen NOxOFF som minskar farliga kväveföroreningar. NOxOFF kan med hjälp av UV-ljus omvandla kväveoxider till ämnen som sköljs bort med regnet.

– NOxOFF är en väl beprövad metod som innehåller titandioxid. När NOxOFF reagerar med UV-ljus omvandlas kväveoxiden till nitrat (salter), vatten och koldioxid, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong i ett pressmeddelande. Metoden är ISO-testad och verifierad. NOxOFF kan fås som tillval för till exempel balkonger, loftgångar och sockelelement. På så vis kan våra produkter bidra till renare luft.

“BIDRA TILL BÄTTRE MILJÖ”

Och innovationen används just nu i ett projekt i området Hasselbacken i Stenungsund. Byggföretaget TM2 och kommunala bostadsbolaget har där varit med och applicerat NOxOFF på balkongerna till två nybyggda punkthus.

– Vi blev kontaktade av Thomas Betong och fick frågan om vi ville vara delaktiga. Det känns spännande att vara med och bidra till en bättre miljö, säger Magnus Rudén, vd på TM2.

– Att som kommunalt bostadsbolag få möjligheten att visa framfötterna är riktigt roligt. Det här projektet på Hasselbacken har en hög innovationshöjd och vi har fokuserat extra mycket på klimataspekten. Tillsammans med satsningen på NOxOFF kommer detta att bli ett projekt vi kan vara stolta över i många år framåt, säger Thomas Dahl, projektchef på Stenungsundshem.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.