Stora skillnader mellan beslag och beslag

Nytt test visar att Simpson Strong-Ties beslag med ZPRO-ytbehandling står sig väl i extrema miljöer
Stora skillnader mellan beslag och beslag

Beslag är mer än bara beslag. Det vet Robert Jørgensen, Key Account Manager för Simpson Strong-Tie i sydvästra Norge och tidigare snickare, som genomfört ett gediget test med två olika typer av beslag – och resultaten visar på stora skillnader.

Testet genomfördes hemma på Robert Jørgensens brygga där beslagen utsatts för tuffa väderförhållanden under tre och ett halvt år.

Resultaten visade att testbeslagen med ZPRO-ytbehandling, som bara har marginellt högre pris än standardbeslag, klarade även de mest extrema miljöerna – betydligt bättre än vad som var förväntat.

– Många inser inte att det finns betydande skillnader mellan beslag och skruvar och väljer därför alltid det billigaste alternativet. Detta kan dock visa sig vara en dyrköpt läxa, då det inte är där du bör spara pengar, säger Robert Jørgensen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Inom byggbranschen ser vi att människor gärna investerar i olika typer av panel och fasadbeklädnader, men de prioriterar inte alltid valet av det som ska hålla samman konstruktionen. Skruvar finns i olika kvalitet och med olika ytbehandling och om man räknar per kvadratmeter så är den extra kostnaden för att få något som är mycket bättre minimal. Dessutom kostar det mycket att åtgärda om man väljer fel, då det tillkommer arbetskraft och timmar utöver de nya produkterna du måste köpa. Man sparar därför mycket tid genom att välja rätt skruv och beslag för jobbet redan från början.

UTSATTES FÖR SALTHAVSVATTEN

Idén till testet fick Robert Jørgensen, som tidigare arbetat som snickare och har stor erfarenhet av att välja de rätta materialen, när Simpson Strong-Tie lanserade sina ZPRO-ytbehandlade beslag tillsammans med Impreg+-ytbehandlade skruvar, som båda rekommenderas för utomhusbruk i nordiskt klimat.

– Jag utsatte två typer av beslag, standard och ZPRO, för mycket hårda förhållanden på min brygga. Där utsattes beslagen och skruvarna för salthavsvatten under högvatten och via vågor. Jag kunde se att standardbeslagen rostade snabbt, vilket också var förväntat, medan ZPRO höll sig bra trots frånvaron av rostfritt stål. Efter 3,5 år såg ZPRO-beslaget fortfarande nästan lika bra ut som när det var nymonterat.


”Efter 3,5 år såg ZPRO-beslaget fortfarande nästan lika bra ut som när det var nymonterat,” säger Robert Jørgensen från Simpson Strong-Tie.

Robusta beslag behövs inte bara vid byggnation av bryggor. Med det väderbitna kustlandskapet som finns i många delar av Norden, det hårda vinterklimatet och det alltmer växlande vädret, står regionens konstruktioner inför utmaningar.


Det väderbitna kustlandskapet som finns i många delar av Norden, och hårda vinterklimatet, ställer tuffa krav på konstruktioner.

– Vanliga beslag kan användas utomhus, men det många inte vet är att de då måste vara fullständigt täckta av exempelvis ett tak – vilket är svårt att uppnå i praktiken. Det lönar sig därför att välja något som tål påfrestningarna bättre. Jag rekommenderar alltid rostfria A4-beslag för projekt som exponeras för saltvatten. Men om det är på land och inte vid havet kan ZPRO vid de flesta tillfällena vara ett bra alternativ till rostfritt stål, säger Robert Jørgensen.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.