DMH testar Rotozip RZ5

Är du plattsättare eller på ett eller annat sätt hamnar i situationer där du titt som tätt tvingas använda din fantasi eller kreativitet för att penetrera hårdare material som klinker, sten eller marmor kommer du förr eller senare få användning för RZ5.

rotozipz25mindreRotozip RZ5 är något av ett multiverktyg som klarar av allt från trä till extremt hårda material. Då utbudet av verktyg som skär, sågar, borrar och fräser i de mjukare varianterna av material är oändligt har DMH valt att släppa mjukisfaktorn och fokusera på hur RZ5 klarar av de riktigt tuffa jobben där det är hårda grejor som gäller.
De flesta borrar, hålsågar, kakelskärare mm. som är anpassade för att klara t.ex. klinker kräver helst kylning i form av vatten för att inte fullständigt tappa sin skärpa och förpassas till världens dyraste engångsverktyg. Rotozip anser dock att vatten är en bristvara som det inte ska slösas med. Istället har RZ5 berikats med en diamantbit som vid rätt handhavande ska ha tillräcklig uthållighet för att kunna konkurrera med sina vattenburna vänner.
DMH:s testpatrull märkte omgående att här är det övning som gäller. Till en början var det lätt att slinta och repa materialet, men när man efter ett tag tog kommandot förvandlades frihandsfräsningen till ett rent nöje.
Så fort du kommit igenom materialet skall du föra verktyget upp ned i en sågliknande rörelse för att få ut maximal kapacitet. Nackdelen är att du redan från start måste ha plattan placerad så att bitsen får ett par centimeters utrymme på baksidan för att inte slå emot underlaget. När det gäller runda hål eller raka skärningar i en och samma platta har Rotozip ett antal utmanare som klarar jobbet både bättre och snyggare. Men har du ett hål som måste placeras mitt mellan två plattor eller behöver göra en ”frihandsfräsning” är RZ5 ett smidigare alternativ.

bild2

Så gjorde vi testet:
De tre materialen som RZ5 fick i uppdrag att ”hålifiera” var 10 mm klinker , 10 mm marmor samt 8 mm kakel. I testet användes ny diamantbit vid varje håltagning. DMH har valt att redovisa resultatet från fräsning av ett hål på 70 mm. då detta är standardmått för ett doshål samt att det även motsvarar vanlig ”frihandsfräsning”.

Tid att fräsa 70 mm hål
Klinker 10 mm: 3 min 20 sek
Marmor 10 mm: 2 min 15 sek
Kakel 8 mm: 1 min 5 sek

bild1Fakta Rotozip RZ5
Pris maskin: ca. 1 895 kr + moms
Pris diamant bit/st: ca. 195 kr + moms
Varvtal: 30.000 varv/ min.
Effekt: 600 W
Tillbehör: 3 tillbehör ingår, Cirkelstyrskena, rak kantguide och kontursågningshandtag
Övrigt: Rotozip är sedan 2003 ett bolag inom Bosch Power Tools. För mer information gå in på www.rotozipeurope.com

plus
Klarar alla former av hål eller skärningar

minus
Lätt att slinta

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER