DMH testar ProFit Endura kärnborr

Anpassad för borrskruvdragaren!
DMH testar ProFit Endura kärnborr

Nyligen släppte ProFit en ny generation hålsågar anpassade för framför allt järnbalkar (de fungerar även på rostfritt). Hålsågarna är framtagna för att kunna köras med en vanlig batteridriven borrskruvdragare även om de fungerar på traditionella magnetborrmaskiner. När vi säger en vanlig borrskruvdragare menar vi inte en billig konsumentmaskin från Jula utan en kraftig proffsmaskin på helst 18 volt och uppåt. När tänderna på borrkronan greppar tag i materialet uppstår ett kraftigt motstånd som gör att du antingen riskerar att bränna upp maskinen om den är för klen, alternativt så kommer överbelastningsskyddet slå till vilket gör att du inte får en smidig och jämn håltagning. Kärnborren består av en krona, där hårdmetallen i tänderna är tillverkade av härdstål med karbid, samt en lös utbytbar centrumborr. Hålsågarna finns i dimensionerna 15-60 millimeter, där vi testat deras 16- och 30 millimetersborr.

Nu ska man inte tro att denna kärnborr/hålsåg tillsammans med en kraftfull borrskruvdragare kan ersätta magnetborrmaskinen, men det är absolut ett mycket bra komplement om man måste vara mobil eller har ont om plats när man ska göra sin håltagning. En annan, om än högst teoretisk, möjlighet skulle vara att använda en vanlig spiralborr, men det är inget alternativ om man ska göra grövre håltagningar i tjockt järn.

Får slita i för tjockt material

Enligt marknadsföringen ska varje borr klara 50 till 100 håltagningar beroende på material, samt järnbalkar med en tjocklek upp till 25 millimeter. Visst, du kan nöta dig igenom järn på upp till 25 millimeter, men det är ingenting vi rekommenderar. I vårt test på ett 20 millimeters plattjärn med både ProFits 16- och 30-millimeters hålsåg tog det närmare tre minuter innan centrumborren tagit sig igenom materialet, och därefter ytterligare tre och en halv minut innan själva borrkronan var igenom. Det fungerar, men det går långsamt och står du i en obekväm ställning, till exempel med armarna ovanför huvudet, kommer mjölksyran garanterat att ta musten ur dig.

Hög kvalitet i borr och tänder

Däremot är hålsågen riktigt effektiv om du håller dig till mer humana tjocklekar av järn.  I vårt andra testmoment där vi körde sågen i sex millimeter tjockt plattjärn visade den upp en helt annan prestanda. Med en ny fräsch borr penetrerade både 16- och 30-millimetersborren materialet på mellan femtio sekunder och en minut beroende på vilket tryck man håller på borrskruvdragaren. Se till att kyla borren generöst under hela borrtiden så håller den längre samtidigt som du får en effektivare håltagning. I vårt test använde vi ProFits egna kylskum som fungerade bra samtidigt som det inte kladdar eller rinner lika mycket som till exempel olja.

Vi genomförde ett tjugotal håltagningar med en och samma kärnborr i ett sex millimeters plattjärn. Först mätte vi hur lång tid centrumborren tog på sig för att gå igenom materialet, därefter mätte vi hur lång tid det tog för själva borrkronan att ta sig igenom. Tiderna från första till tjugonde hålet var så gott som identiska, vilket visar att både centrumborren och hårdmetallen i tänderna håller hög kvalitet. Är du fanatiskt intresserad av håltagning så går det att slipa om tänderna när de blivit slöa.

Testresultat

16/30-millimeters kärnborr i 6 mm plattjärn 

Beroende på vilket tryck man har på borrskruvdragaren tar det 30-40 sekunder innan centrumborren går igenom materialet och ytterligare 20-30 sekunder innan kronan är igenom. Totaltiderna på våra tjugo hål varierade mellan 50 och 65 sekunder per håltagning. Trots att vi körde alla hål i ett svep märkte vi inte av någon prestationsförsämring mellan hål ett och tjugo.

16/30-millimeters kärnborr i 20 mm plattjärn 

Det tog 2 minuter och 45 sekunder innan centrumborren hade tagit sig igenom det tjugo millimeter tjocka järnet och ytterligare 3 minuter och 45 sekunder innan borrkronan var igenom. Totalt 6 minuter och 30 sekunder. Det går åt en hel del kylskum, och både maskinen och borren får kämpa hårt. Som ProFit själva påstår forslar borren bort metallspånet ur hålet riktigt effektivt även om man med jämna mellanrum vill dra upp borren ur hålet och skaka av metallspånet från hålsågen för att maximera effektiviteten. Vi rekommenderar inte att gå på så här tjocka material förutom i nödfall. Vi gjorde om detta testmoment tre gånger med både 16- och 30-millimetersborren. Tiderna skiljde sig marginellt åt mellan dimensionerna och det är snittiderna vi presenterar!

Glöm inte att använda kylskum!

ÖVRIGT

Vi rekommenderar att du använder stödhandtaget på borrskruvdragaren om ett sådant finns. Kör du med en riktigt stark maskin och borren kilar fast är reaktionskrafterna så pass höga att du riskerar att skada handlederna.


Prisexempel exkl. moms 

Komplett kärnborr:

15 mm 867 kr

20 mm 974 kr

25 mm 974 kr

30 mm 1131 kr

40 mm 1524 kr

50 mm 2017 kr

60 mm 2558 kr

Centrumborr: 148 kr

Kylskum: 175 kr

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER