Test av batteridrivna borrskruvdragare
Den här gången har DMH valt att testa riktiga monsterskruvdragare som ska klara de allra tuffaste uppgifterna ute på bygget.
I specen till alla tillverkare har vi bett om att få in deras starkaste borrskruvdragare med ett vridmoment på minst 90 Nm i hårt förband. Men efter att ha testat maskinerna i en dragbänk kan vi redan nu säga att många maskiner har vridmoment som inte stämmer överens med våra mätningar. Om det beror på att alla mäter på olika sätt eller om det beror på något annat låter vi vara osagt.
Vissa tillverkare har valt att utrusta sina starkaste borrskruvdragare med utbytbara chuckar, och det är nästan de som uteslutande också har det lägsta uppmätta vridmomentet, enligt DMH:s mätningar. Att göra en maskin som ska klara över 90 Nm i vridmoment ställer extremt höga krav på alla komponenter i maskinen.
MASKINERNA ÄR RIKTIGA KRAFTPAKET
Och att göra en maskin med rörliga utbytbara tillbehör kan vara vanskligt. Maskinerna i testet är riktiga kraftpaket, och går du på riktigt tunga applikationer är stödhandtag ett måste om du inte ska riskera att vrida handlederna av dig om den kilar fast. Några tillverkare har redan nu ökat säkerheten och försett sina maskiner med kick-back-funktion. Kilar maskinen fast eller får ett oplanerat kast stannar motorn direkt.
Här har vi tagit hänsyn till vikt, storlek och balans samt hur handtaget är utformat och gummerat. Det är även av stor vikt att inställningar och vred är lätta att manövrera. Eftersom det är powermaskiner som ska klara riktigt tunga uppgifter har vi denna gång varit lite mer förlåtande om en maskin är lite tyngre men i gengäld presterar.
Så här gjordes testet:
Många maskiner har smarta funktioner och lösningar som är användbara, men den här gången har vi fokuserat på kraften hos maskinerna och varit lite snåla med stilpoäng. Självklart har det viktats in, men inte lika högt som vanligt.
DMH har även testat alla borrskruvdragare som är med i testet med fler dimensioner av skruvar, flatborrar och hålsågar än vad vi redovisar. Men eftersom majoriteten av maskinerna klarade dessa uppgifter förhållandevis enkelt har vi valt att inte redovisa dessa resultat då det inte skulle tillföra något till testet.
Ergonomi och användarvänlighet:
Här har vi tagit hänsyn till vikt, storlek och balans samt hur handtaget är utformat och gummerat. Det är även av stor vikt att inställningar och vred är lätta att manövrera. Eftersom det är powermaskiner som ska klara riktigt tunga uppgifter har vi denna gång varit lite mer förlåtande om en maskin är lite tyngre men i gengäld presterar.
Kraft dragbänk:
Tillverkarna verkar ha olika sätt att mäta vridmomenten på sina maskiner. För att få ett jämförande resultat har vi kört alla borrskruvdragare i en dragbänk. Dragbänken är inget snällt mätinstrument för att mäta vridmomentet på borrskruvdragarna.
Alla skruvdragare förses med en 1/2”-adapter och testas i ett helt stumt motstånd där det maximala vridmomentet sedan registreras. Mätresultatet från dragbänken stämmer nästan alltid överens med hur maskinerna sedan presterar i verkligheten, men inte alltid. Har maskinen mjukstart kan den vara starkare än vad våra mätresultat visar.
Varvtal:
Här har vi mätt varvtalen på de olika växlarna med en tachometer och jämfört de med tillverkarnas egna uppgifter. Tillverkarna redovisar ett obelastat varvtal, vilket DMH inte har kunnat göra. Därav att det kan skilja en del, men det är samtidigt lika för alla. Denna parameter har inte betygsatts.
Kraft/effektivitet:
Hålsåg 133 mm i 40 mm ek:
Borrskruvdragarna har testats med en 133 mm hålsåg i en 40 mm ekskiva. Alla maskiner har laddats med en ny hålsåg och har testats minst fem gånger. Det är snittiden av dessa fem omgångar vi redovisar. Eftersom ingen maskin klarade att gå igenom ekskivan på högväxeln har vi bara kört på den lägsta växeln.
Konstruktionsskruv:
Här har vi kört 8,5×330 mm konstruktionsskruvar rakt in i kärnan på en 95×95 mm stolpe. Testet har genomförts minst 8 gånger och det är snittiden vi redovisar. Vi har testat maskinerna på alla växlar.
Batteri/batteriindikator:
Allt fler av tillverkarna lanserar kombibatterier som passar till deras olika batteriplattformar. Här har vi gjort korta kommentarer om detta samt hur många steg batteriet indikerar i. Dagens batterier ska ha batteriindikator som helst indikerar i minst fyra steg. Denna parameter har viktats lågt i den totala poängbedömningen.
Övrigt:
Här har tagit upp smarta tillbehör och lösningar som vi tycker är värda att nämnas. Även denna parameter har viktats lågt i den totala poängbedömningen förutom om maskinens kick-back-funktion. Då är det ett extra plus.