Test av Makitas batteridrivna jordborr 36V!

Finns det något tristare än att gräva hål till plintar eller stolpar? Arbetsställningen är obekväm, och ska du gräva lite djupare måste hålet vara bra mycket större än nödvändigt för att man ska kunna forsla upp jorden. Där kan jordborren underlätta arbetet väsentligt, men det kräver bra markförhållanden utan rötter och stenar.
Test av Makitas batteridrivna jordborr 36V!

Många av de bensindrivna jordborrarna som finns på marknaden är förvisso riktigt starka, men vi måste säga att vi är imponerad av kraften i Makitas batteridrivna variant. Men hur starka de än är så är spelreglerna desamma för alla: Stöter du på för mycket sten är det bara att börja
gräva för hand.

Makitas nya batteridrivna jordborr som lanserades i våras är en lättviktare på strax över sju kilo som drivs med dubbla 18-voltsbatterier, vilket ger 36 volt. Det här är en liten och smidig jordborr med ett rejält handtag och ställbart stödhandtag som gör det lätt att få ett stadigt grepp om maskinen när den stöter på motstånd.

Makitas ADT-funktion (Automatic Moment Drive Technology) anpassar varvet till motståndet, vilket gör att du inte får några oplanerade kast eller vrider handlederna av dig om maskinen kilar fast. Det finns tre olika diametrar på borrar: 100, 150 och 200 mm. Samtliga har en längd på 800 mm. Skulle du ha perfekta markförhållanden och behöver gå djupare så går det även att sätta på en förlängare på 540 mm.

På maskinens chuck sitter först en ”adapter”. På den trycker man sedan på borren och låser fast den med en sprint/fästpinne. En enkel och smidig lösning där det går fort att byta borr. Skulle du gå på för våldsamt, eller om tidens tand helt enkelt tar ut sin rätt, har borrarna även utbytbara skär som går att köpa till.

Makitan har två hastigheter: 350 respektive 1400 varv per minut, samt en backfunktion som underlättar uppdragningen av borren om du kör fast. Fram/back-funktionen styrs enkelt via tumme och pekfinger på gashandtaget. Däremot sitter vredet för de två hastigheterna på undersidan av maskinen. Även om man lär sig att manövrera detta med förbundna ögon är det en underlig placering som borde kunnat ha gjorts mer visuell.

Tre dimensioner på borrar; 100, 150 och 200 mm. samt en förlängning på 540 mm.
Förvånande nog lyckades Makita jordborr forsla med sig riktigt stora stenar upp ur hålet. Men är stenarna för stora är det bara att ta fram spettet.
Borra hål för en stolpe går på under 20 sekunder och hålen blir bra mycket snyggare än om man skulle behöva gräva.

Makitan är kraftfull och borrar sig ned i marken riktigt effektivt, även i elak lerjord. Kör du på tvåans växel går det riktigt fort men i gengäld är maskinen inte lika stark. Du får en både bekvämare och stabilare borrning, samt en bra mycket starkare maskin, på ettans växel.

Vid optimala förhållanden utan sten och rötter gör du ett hål på 60 cm på under 20 sekunder med 200 mm borren. Ännu fortare går det med de mindre dimensionerna. Men det är som sagt vid perfekta förhållanden. Ofta får du dra borren upp och ned i hålet för att forsla bort jorden och kunna ta med dig stenarna upp. Ju större borr du använder ju större stenar kan maskinen ta upp. Den minsta 100 mm-borren fick med sig stenar på cirka 70–80 mm med lite dragande upp och ned. Det gäller dock enstaka stenar och inte ett ”stenröse”. För enstaka större stenar är spett ett måste. Ibland räcker det med att spetta bort stenen och sedan köra vidare. Ibland får man bara inse faktum att markförhållanden är för tuffa och fortsätta att gräva för hand.

TVÅ- ELLER TRE MASKINER I EN?

Det här är en maskin som är speciellt framtagen för att användas som jordborr. Men eftersom den har en vanlig borrchuck går det även utmärkt att koppla på en blandarvisp och använda den som en betongvisp/omrörare. Men då krävs det att du kör på ettans växel.

Gillar du att pimpelfiska på isen? Eftersom isen ännu inte lagt sig än har vi svårt att testa Makitans kapacitet som isborr, men då principen är densamma är vi ganska övertygade om att den kommer att göra ett bra jobb även på det området.

Makitas jordborr drivs med två stycken 18-voltsbatterier som ger 36V.
På chucken sätts först en adapter. Därefter är det bara att trycka in borren och låsa fast den med en fästpinne.
Märklig placering? Vredet för hastigheten återfinns på undersidan av maskinen.

SAMMANFATTNING

Låt oss vara tydliga med att detta är en jordborr och ingen grävmaskin. Såledas har den, precis som andra jordborrar, sina begränsningar. Är det stenigt eller för mycket rötter kommer du till slut att få gräva för hand. Men har du bra markförhållanden kommer den att underlätta och snabba på arbetet väsentligt.

Tyvärr så är den bistra verkligheten att man inte alltid vet vilket motstånd man stöter förrän man kommit 30–40 cm i backen. Men trots denna ovisshet tycker vi att absolut att Makitas jordborr fyller en funktion och har sin plats i maskinparken. Speciellt om du redan använder Makitas 18 volts batteriplattform.

Makitan är stark och effektiv, och fungerar inte bara för att borra för plintar eller stolpar. Den fungerar även när du ska plantera buskar och växter, och i nödfall även som betongvisp och isborr. ✖

FAKTA
MAKITA JORBORR DDG460ZX7


PRIS (exkl. batteri och laddare):
5 395 kr. exkl. moms
VOLT: 36V (2x18V)
BORRDIMENSIONER: 100, 150 och 200 mm (längd 800 mm)
PRIS BORRAR: FRÅN CIRKA 1 000 kr
VARVTAL: 0–350/0–1 400 min
MOMENT HÅRD/MJUK: 48/136 Nm
BORRCHUCK KAPACITET: 2–13 mm
VIKT MASKIN: 7,3 kg
VIBRATIONSNIVÅ: ≤ 2,5 m/s2

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER