Litiumjonbatterier – idag och i framtiden

Utveckling, alternativ, återvinning och de största utmaningarna.
Litiumjonbatterier – idag och i framtiden

Du som är en trogen läsaren av DMH har säkerligen inte missat den explosionsartade ökningen av batteridrivna verktyg med allt bättre prestanda de senaste åren. Nya generationerna av litiumjonbatterier gör det möjligt att elektrifiera arbetsområden som tidigare krävde nätanslutning eller bensindrivna maskiner.

Så gott som alla moderna, säg upp till upp till 10 år gamla, mobila apparater från telefoner, kameror och datorer till gräsklippare och drönare använder idag litiumjonbatterier.

Men vad som framför allt har drivit på utvecklingen och produktionen är elektrifieringen av fordonsindustrin. Det brittiska analysföretaget IDTechEX uppskattar till exempel att antalet elfordon kommer att öka från cirka 3 miljoner (2017) till 27 miljoner år 2027, medan gruvjätten BHP Billiton förväntar sig 140 miljoner år 2038 – vilket skulle motsvara cirka 8 procent av den globala bilparken.

Klicka här för att läsa hela reportaget.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.