Swerock levererar unik vit betong

Unikt projekt hos Swegon i Kvänum
Swerock levererar unik vit betong

Swerock har levererat cirka 1 000 kubikmeter vit betong för att gjuta ett 5 500 kvadratmeter stort industrigolv i Kvänum. Resultatet är ett ljusare golv – och betydligt hårdare betong än normalt.
– Projektet ställde höga krav på planering av leveranserna med bindemedel både med hänsyn till lagrings- som leveranskapaciteten och transporterna av betongen, säger Magnus Frisén, platschef på Swerocks betongfabrik i Skara.

Att gjuta golv i vit betong är unikt och har sina utmaningar. Innan har metoden mestadels använts inom prefabindustrin samt till markplattor och betongmöbler. I projektet används vit cement som bindemedel i betongen med ytterligare tre procent vitt pigment.

– Projektet ställde höga krav på planering av leveranserna med bindemedel både med hänsyn till lagrings- som leveranskapaciteten och transporterna av betongen. För att betongen skulle behålla sin vita färg krävdes även noggrann rengöring av blandaren och betongbilen både före och efter leveransen, säger Magnus Frisén, platschef på Swerocks betongfabrik i Skara i ett pressmeddelande.

FLERA FÖRDELAR

Marcus Karlsson, fastighets- och underhållschef på Swegon Operations, menar att den vita betongen framför allt används för att minska underhållskostnader och för en bättre arbetsmiljö.

I den närliggande monteringslokalen hos Swegon i Kvänum är golvet målat i en ljusare färg ur arbetsmiljösynpunkt och det behövs inte underhållas för att bevara ljusheten.

Ur ett tids- och kostnadsperspektiv är det emellertid inte optimalt och därför föll valet på den homogena vita betongen. Den ljusare betongen innebar också att antalet armaturer kunde minskas och därmed också elförbrukningen.

– Det var många parametrar att hålla reda på men med fint samarbete mellan alla involverade blev resultatet mycket lyckat, säger Magnus Frisén.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.