Stort test av batteridrivna excenterslipar

Stort test av batteridrivna excenterslipar

Åker du fortfarande runt med en sladdriven excenterslip i verktygsskåpet? Då är det hög tid att uppdatera verktygsarsenalen. Häng på DMH, som har gjort ett gediget test av batteridrivna excenterslipar.

Att nästan alla verktyg håller på att konverteras från sladd- till batteridrivet är ingen nyhet. Men vissa verktyg passar bättre som sladdlösa än andra, och dit räknar vi excenterslipen.

Man kan tycka att en slipmaskin bara är en slipmaskin, men det skiljer en hel del mellan maskinerna både när det gäller effektivitet och vibrationer. Alla kan inte vara bäst på allt, men de bästa maskinerna i testet är genomtänkta, och håller en hög lägstanivå i nästan alla våra testparametrar. 

Så här gjordes testet:

I det här testet har vi viktat effektiviteten och vibrationerna högst. Ju effektivare maskin du använder ju mindre vibrationer utsätts du självklart för. Och även om slipmaskinerna överlag inte har så höga vibrationsvärden (med något undantag) så känns det i både fingrar och händer efter inte allt för lång tid när man slipar, speciellt om du redan från början har en tendens till “vita fingrar”.

Effektivitet

Här har vi gjort frässpår i furureglar och mätt tiden det tar att slipa ned dem. Alla maskiner är testade med tillverkarnas egna slippapper med en kornstorlek på 40.


Ergonomi:

Här har vi tagit hänsyn till vikt, storlek och balans samt hur greppet är utformat och gummerat.


Knappar och reglage:

Här är det viktigt att på- och avknappen sitter bra till och att hastighetsinställningarna är lättmanövrerade och synliga.


Vibrationer:

Här har vi mätt vibrationerna med en speciellt framtagen vibrationshandske. Via ett datorprogram har vi sedan analyserat vibrationsvärden, gränsvärden med mera. Vi har mätt vibrationerna på både höger och vänster hand. Vi har även bytt grepp för att se hur mycket det skiljer. Värdena som redovisas är snittvärden av minst tre mätningar. Är det något som sticker ut har vi kommenterat det i texterna. 


Batteri/batteriindikator:

I dagens läge har alla tillverkare batteri- och batteriindikator på sina batterier, så denna parameter har viktats lågt. Däremot måste man på vissa maskiner ta ut batteriet ur maskinen för att kunna avläsa hur mycket kräm det är kvar i det. Det drar ned poängen. 


Obs!:

Vi har inte poängbedömt hur bra finishen blir på respektive maskin. Alla maskiner ger en bra finish och det är bara frågan om hur länge du orkar slipa. Är maskinen effektiv kommer den också ge en bra finish snabbare än en maskin med dålig effektivitet.

LÄS HELA TESTET SOM E-TIDNING!

LÄS HELA TESTET SOM E-TIDNING!
SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.