Stor oro bland yngre i branschen

Bygg- och hantverksbranschen formligen drunknar under jobb. Då skulle man kunna tro att en hantverkare i början av sin karriär sover som ett litet barn om natten. Men en ny rapport avslöjar en betydligt mer sömnlös tillvaro.

En rapport från Svensk Byggtjänst visar att nästan 83 procent av 25–35 åringarna inom bygg- och hantverksbranschen ofta ligger vakna på natten och grubblar på jobbfrågor. När en referensgrupp i den mest plågade åldersgruppen fick ange vad de var de grubblade över angav 91 procent att de tänkte på ekonomiska frågor.

Enligt rapporten oroar de sig för att de inte har tid att genomföra sina arbetsuppgifter tillräckligt noggrant på grund av en hög arbetsbelastning och tajta deadlines. De står ofta inför svåra tekniska problem som ska lösas under tidspress. Man oroar sig för att inte hålla projektbudgeten och för att kreativiteten ska hämmas av tid och pengar.
– Den unga generationen står inför stora utmaningar och känner oro i så hög grad att nattsömnen störs för åtta av tio personer, skriver Erik Hellqvist, vd för Svensk Byggtjänst.
Han menar att detta är extra graverande i en bransch där en tredjedel av alla medarbetare i byggsektorn kommer gå i pension mellan år 2010 och 2025, enligt Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen. Det betyder att nästan 100 000 personer lämnar branschen under denna period.

Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst

Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst

 

Områden där unga samhällsbyggare främst känner oro och ser utmaningar:
Tidsmässiga och ekonomiska hinder.
Kontroll – frågor gällande arbetets resultat och andras påverkan på det.
Kompetens och stöd – begränsad kompetensutveckling och stödfunktioner.
Ledarskap och inflytande – utmaningar i att hantera ansvar och få gehör

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.