Stipendie vill råda bot på ojämlikheten

För fjärde året i rad delas Isabellastipendiet ut till kvinnor inom bygg- och hantverksbranschen som vill utvecklas. Och jämställdhetsmässigt finns det en bit kvar att gå i branschen visar nya rapporter. 
Stipendie vill råda bot på ojämlikheten

På stipendiets hemsida kan man läsa att Rättviseförmedlingen (som ligger bakom stipendiet) vill ”uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Eftersom byggbranschen är starkt mansdominerad tror vi att kvinnliga förebilder kan leda till en mer jämlik bransch, som i sin tur höjer kompetensen och gynnar arbetsklimatet.” Och det kan onekligen behövas: i en undersökning som fackförbundet Byggnads och branschföreningen Byggcheferna har tagit fram visar att nästan var tredje av de tillfrågade kvinnorna anger att det förekommer sexistiskt eller könsdiskriminerande språk på arbetsplatsen. Sex av tio kvinnor uppger att de mått dåligt eller påverkats negativt till följd av den rådande arbetskulturen.

Om stipendiet:
Stipendiet är på 20 000 kronor och finansieras i samarbete med aktörer från näringslivet. Det instiftades 2011 av inredaren och programledaren Isabelle McAllister (känd från bland annat Äntligen hemma, Sommartorpet och Fixa rummet) och delas ut  i samarbete med Rättviseförmedlingen. Allt överskott från Stipendiet går till Rättviseförmedlingens verksamhet.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER