Speedski

Gummidräkter, spoilers och maxhastigheter upp mot 250 km/h.
Speedski

0–200 km/h på 6 sekunder. I sporten speedski är accelerationen för de bästa åkarna snabbare än hos Koenigseggs supersportbil Agera. 22–23 mars avslutades VM i franska Vars, där de svenska damerna gjorde rent hus med konkurrensen och plockade hem både guld och silver i den högsta klassen S1.

Speedski är en form av skidåkning där man åker nerför specialpreparerade backar med enda målsättning – att uppnå en så hög hastighet som möjligt. Den totala åktiden är oviktig för resultatet. 

I speedski tävlar man i två klasser: S2, där utrustningen i princip är den samma som för alpina störtlopp och S1, sportens ”Formel 1”, där allting från de 238 cm långa och 15 kg tunga skidorna, till hjälm, dräkt och spoilers (”vingarna” bak på vaderna) är specialbyggda för lägsta möjliga luftmotstånd och särskilt anpassade efter åkarens kroppsform.

Det nuvarande världsrekordet i speedski är 254,958 km/h för herrar (Ivan Origone) och 247,083 km/h för damer (Valentina Greggio). Snabbast i Sverige är Christian Jansson med 248,105 km/h och Sanna Tidstrand med 242,590 km/h

Båda världsrekorden sattes för övrigt i samma backe där årets VM precis avgjorts, Piste de Chabrières i franska Vars. 

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.