https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Snabbtest: Rapid spik- och dyckertpistol

Rapid lanserar en serie batteri- och tryckluftsdrivna spik- och dyckertpistoler.

Rapid som för de flesta är mest känd för sin kompetens inom häftning lanserar nu en serie med batteri och tryckluftsdrivna spik- och dyckertpistoler. Totalt handlar det om fem nya verktyg, två batteridrivna dyckertpistoler, två tryckluftsdrivna spikpistoler och en tryckluftsdriven pappspikpistol. DMH fick chansen att testa två av dessa nyheter, en batteridriven dyckertpistol samt en tryckluftsdriven spikpistol. Om du ska välja batteri, gas eller tryckluftsdrivet är en fråga om tycke och smak. Batteridrivna dyckertpistoler är tystare, snabbare och ger ifrån sig mindre vibrationer än de gasdrivna varianterna men har inte samma power. Jämför man batteridrivet mot tryckluftsdrivet är de batteridrivna varianterna bra mycket tyngre och har högre vibrationer, men samtidigt får du ett mobilt verktyg som inte är beroende av någon störande slang som ligger i vägen.

Rapid1BN64 dyckertpistol cirkapris exkl. moms: 6 395 kr
Rapid har tagit fram en kraftfull och effektiv dyckertpistol som du både kan stressa och pressa hårt utan att den viker ned sig. Trots att den väger 3,2 kilo (inklusive batteri) ligger den bra i handen tack vare ett skönt gummerat grepp och en välbalanserad kropp. De få delar eller inställningar som finns är lättåtkomliga och användarvänliga. Den är enkel att ladda och vredet på sidan av maskinen, där du ställer in hur djupt du vill skjuta ned dyckerten, är lätt att komma åt och manövrera. Skulle dyckerten fastna i loppet är det bara att lätta en spärr på nosen och lossa den. Men andra ord inga konstigheter! Magasinet som rymmer 110 dyckert är vinklat i 20 grader för att man lättare ska komma åt att skjuta i trånga utrymmen. Dyckertpistolen är utrustad med en praktisk bälteskrok och batteriet har batteriindikator som indikerar i fyra steg. Dock är batteriindikatorn svår att läsa av när batteriet är intryckt i maskinen. Under vår testperiod lyckades vi skjuta 500-700 dyckert per laddning.

Fakta Rapid BN64 dyckertpistol
Pris exkl. moms: 6 395 kr.
inkl. 2 batterier och laddare.
Spikdimensioner: 32-64 mm
Magasinkapacitet: 110 st.
Magasinvinkel: 20 grader.
Batteri: 18 V
Ah: 2,0 Ah
Vikt maskin: 2 782 gram.
Vikt batteri: 434 gram.
Vikt totalt: 3 216 gram.

plus
Skönt grepp
Lätt att ställa in spikdjupet
Batteri med batteriindikator
Effektiv och snabb
Bra nos som inte gör
märken i materialet

minus
Ganska tung

Rapid2PCN90 spikpistol cirkapris exkl. moms: 4 995 kr
PNC 90 är en tryckluftsdriven spikpistol anpassad för rundbandad spik. Trots att den bara behöver ett arbetstryck på 5-8 bar är den riktigt kraftfull och klarar spikar på upp till 90 millimeter utan problem. Däremot gäller det att underlaget är stumt annars är risken att rekylen gör att materialet fjädrar och spiken inte går enda ned i virket. Den väger nästan 3,7 kilo utan laddat spikmagasin vilket blir rätt tungt om man skjuter i vågrätt läge under ett längre tag. Handtaget är skönt gummerat och den stora bälteskroken gör att du har två händer fria om kliver runt på till exempel en stege. Det går snabbt och enkelt att byta eller fylla på nytt spikmagasin men vredet för att ställa in spikdjupet kunde vara mer lättåtkomligt. Överlag är Rapiden en effektiv och pålitlig spikpistol som du kan driva på hårt utan att riskera eldavbrott. Under de dagar vi testade spikpistolen gick den klanderfritt, utan att ett enda skott fastnade i loppet eller att den behövde en andhämtningspaus, trots att vi pressade den hårt.

Fakta Rapid PCN90 spikpistol
Pris exkl. moms: 4 995 kr.
Arbetstryck: 5-8 bar.
Spikdimensioner: 50-90 mm.
Magasinkapacitet: 225 st.
Vikt maskin: 3 672 gram.

plus
Kraftfull och pålitlig
Lätt att byta eller fylla på spikmagasinet
Bra kapacitet på 90 mm

minus
Tung
Pillrigt att ställa in spikdjupet

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER