https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Slut på behörighetsförlängningen

"Onödigt" och ingen "praktisk nytta". Här kommer en skön nyhet för alla elektriker.
Slut på behörighetsförlängningen

Nu är det slut på att behöva ansöka om förlängning på sina behörigheter. Elsäkerhetsverket har beslutat att regeln är onödig och inte har någon praktiskt nytta. Behörigheterna du som elektriker har nu ska gälla tills vidare. Rent specifikt  innebär ändringen att de som har en giltig behörighet den 31 december 2015 har en behörighet som gäller tills vidare. Ändringen träder i kraft 1 januari 2016.
– Det innebär att Elsäkerhetsverket inte kommer att skicka ut nya behörighetsbevis. Den elinstallatör som vill styrka sin behörighet kan uppvisa sitt befintliga intyg tillsammans med behörighetsföreskriften eller ett följebrev som vi skickat ut. Det kommer också att gå bra att begära ett registerutdrag från Elsäkerhetsverket, säger Charlotte Mogren, handläggare på behörighetsgruppen på Elsäkerhetsverket.

Det finns två andra fördelar med detta som Charlotte ser det. För det första slipper elektrikerna betala en ansökningsavgift på 1350 kronor när det ska söka förlängning. För det andra så slipper Elsäkerhetsverket lägga resurser på handläggningen kring det vilket är “en väldigt tidskrävande administrativ process”.
– Vår ambition är att i samband med behörighetsreformen ersätta behörighetsbeviset med ett utdrag ur registret. Den elinstallatör som har en giltig behörighet i framtiden ska själv kunna beställa ett registerutdrag på webbplatsen, avslutar Charlotte Mogren.
För den som är byråkratiskt intresserad kan noteras att ändringen görs i 1 kap. 5 § ELSÄK-FS 2013:1.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.