Skriv ut hus av trä

Vi har redan läst om att man i Kina skriver ut hus av betong i gigantiska 3d-skrivare. Nu ska ett gäng forskare göra det sweden-style - och skriva ut hus i trä. 
Skriv ut hus av trä

I ett samarbetsprojekt värt 35 miljoner kronor ska forskare vid Umeå Universitet utveckla teknik för att göra storskaliga 3D-utskrifter av cellulosabaserade material. Det handlar inte om några små utskrifter. Målet är att göra utskrifter av hus. Tanken är att man ska utnyttja det vi i Sverige har rätt gott om: Träd.

– Det finns redan i dag teknik för utskrifter av exempelvis delar av hus i betong. Nu tas ett steg för att regionen ska ligga i framkant inom området digital tillverkning och så kallad mass-customization, som innebär en otrolig spännande framtidsmöjlighet för den regionala skogs- och byggindustrin och för regionens råvaror, Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare vid Sliperiet där projektet genomförs.

Ett av delmålen i projektet är att ta fram cellulosabaserade material för 3D-utskrifter i stor skala, vilket kan handla om allt från att skriva ut fönsterlister och dörrar, till väggar och slutligen hela hus. Målgrupp för projektet (som går under namnet +Project) är små och medelstora företag inom byggrelaterade näringar, träföretag och s.k. kreativa näringar såsom arkitektur, design och IT.

 

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.