Skona kroppen genom smartare arbete

Bosch bjöd in till pressfrukost med anledning av HMS – hälsa, miljö och säkerhet. Jan Samuelsson, verktygsexpert hos Bosch, demonstrerade säkerhetsfunktioner i deras nya verktyg, samt gick igenom statistik från en undersökning gjord bland professionella hantverkare.
Skona kroppen genom smartare arbete

Uppmuntrande siffror i vissa frågor, men i andra är det tydligt att hantverkare har brister när det gäller HMS. 21,7 procent lägger exempelvis ingen tid alls på att följa hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen. Och den säkerhetsfunktion som ansågs vara viktigaste är hörselskydd, med 24,6 procent. Skyddshjälm var delad sist med vibrationsskydd på 7,7 procent. Den viktigaste säkerhetsfunktionen enligt undersökningen var bullerdämpning, med dammskydd en nära tvåa. Lägre vikt var minst viktigt, ihop med ergonomiska handtag.

 

Viktig kunskap som måste ut är faran med vibrerande verktyg – vibrationsskador kryper nämligen nedåt i åldrarna. Som vi tog upp i DMH #7, 2018, så har Arbetsmiljöverket tagit fram en tabell (vibrationsstickan) för att räkna ut vibrationsvärdet under en arbetsdag. En skala från grönt till rött visar på ett pedagogiskt sätt vibrationsvärdet, och hur långa pass man kan arbeta innan det är dags för paus, eller arbetsrotation. Hämta den hos Arbetsmiljöverkets hemsida.

 

Tigersågen är ett elakt verktyg sett från vibrationsvärdet. Där är val blad viktigt. Karbidteknologin har bidragit till en positiv utveckling; karbidbeläggningen på sågbladets tänder ”kapar” sågtiden avsevärt i svåra material.

– Man måste få ut budskapet till de som använder maskinerna, säger Jan. Man måste lära sig det här med hur mycket jag får jobba med ett visst verktyg. Hade man tagit det som vibrerar minst, hade man fått stå mycket längre tid.

 

Med ett effektivt verktyg, med ett något högre vibrationsvärde än ett motsvarande med lägre kraft och lägre vibrationsvärde, hinner du ändå få jobbet gjort på kortare tid. Välj rätt verktyg och jobba smartare hellre än för länge i onödan – det kommer din kropp tacka dig för.

 

 

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER