https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Skatteverket: Svartjobb minskar

Allt färre gör det och allt färre anlitar någon som gör det - svart arbetskraft var inte det nya svarta under förra året. Det visar en undersökning som Skatteverket gjort om medborgarnas attityder.
Skatteverket: Svartjobb minskar

Resultaten av undersökningarna känns som ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör.

Varje höst frågar Skatteverket allmänheten och företagen om deras inställning till och kännedom om svartarbete. Trenden är fortsatt positiv; allt färre känner någon som jobbar svart eller anlitar svart arbetskraft.

I myndighetens undersökning som rörde 2014 svarade 78 procent att de inte känner någon som anlitat svart arbetskraft under det senaste året, mot 69 procent för två år sedan.

Det är också färre som känner personer som har arbetat svart. I år svarade 22 procent att de känner någon som arbetat svart under 2014. Motsvarande siffra år 2012 var 29 procent.

– Att andelen som känner någon som arbetar svart eller känner någon som anlitar svart arbetskraft stadigt sjunker tyder på att svartarbete har minskat och det är förstås positivt, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Överhuvudtaget är acceptansen för svartarbete låg. Endast fem procent av medborgarna tycker att det ok att folk arbetar svart.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.