Skatteverket: Fortsatta brister vid kontroller av byggen i Stockholm

Skatteverket: Fortsatta brister vid kontroller av byggen i Stockholm

Totalt 156 kontrollavgifter till en summa av 1 125 500 kronor. Det blev facit när Skatteverket under två dagar i september kontrollerade 108 byggarbetsplatser och totalt 523 företag i Stockholmsområdet.

Skatteverket gjorde en lika omfattande kontrollinsats i Stockholm för ett år sedan.

– Då hittade vi brister hos drygt 30 procent av företagen, i år hittade vi felaktigheter hos knappt 30 procent av företagen, säger Jonas Karlberg, kontrollsamordnare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Under kontrollinsatsen i september följde Skatteverket upp företag där det fanns brister i fjol och kunde konstatera att merparten sköter sina personalliggare bättre i år.

– I den grupp av företag där vi hittade brister förra året var det fortsatt felaktigheter i 15 procent av kontrollerna, säger Jonas Karlberg. 

STOCKHOLM STICKER UT

Bland de brister Skatteverket fann kan nämnas att verksam personal inte var registrerad i personalliggaren eller att liggaren inte gjordes tillgänglig för Skatteverket. I vissa fall saknades också en personalliggare.

– Stockholmskontrollen, med fel i nära 30 procent av fallen, ska jämföras med att vi i vår ordinarie kontrollbesöksverksamhet över hela landet hittar brister vid ungefär 17 procent av besöken.

Efter Skatteverkets kontroller förra året startades ett 40-tal utredningar av oredovisade inkomster och svart arbetskraft.

– Alla utredningar är inte klara men av de som är klara har vi beslut om ändring i beskattningen med runt 5 miljoner kronor. Vi har också gjort ett 20-tal brottsanmälningar och lika många anmälningar om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, säger Jonas Karlberg.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.