SBI: ”8300 jobb hotas”

Sveriges byggindustrier varnar för företagsdöd och uppsägningscirkus när ROT:en sänks.
SBI: ”8300 jobb hotas”

 

En ny rapport som arbetsgivarorganisationen har tagit fram varnar för att 8300 hantverksjobb hotas i hela landet om de föreslagna ROT-förändringarna genomförs.
– Det är ett förslag som direkt hotar tusentals trygga anställningar och jag hoppas att regeringen vågar ompröva detta för att värna om sysselsättningen i landet, säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Det är dystra siffror från flera undersökningar som rapporten visar. Bland annat undersökte Måleriföretagen nyligen hur allmänhetens intresse för att köpa svart påverkades av ett sänkt ROT-avdrag. Det fick fram att hela fyra av tio svenskar nu kan tänka sig att köpa svart. Samtidigt säger hela sju av tio att de skulle avstå från att renovera om förslaget blir verklighet.

Trycket från kunden på entreprenören att skippa kvittot befaras också bli starkt: innan ROT-avdraget infördes fick 45 procent av företagen inom byggsektorn frågor om att utföra arbeten utan kvitton. Efter att avdraget införts var det endast tre procent som fick samma fråga.
– Jag mest orolig för hur ett sänkt avdrag kommer att drabba de vita trygga anställningarna. Många jobb hos de seriösa företagen riskerar nu att ersättas av ett utanförskap genom otrygga arbetsförhållanden på den svarta marknaden, säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Det var i samband med vårpropositionen 2015 som regeringen aviserade att man avser att sänka det så kallade ROT-avdraget från 50 % till 30 % från och med den 1 januari.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.