SBF: Små hantverksföretag får ingen del av regeringens satsning

Regeringen ska som bekant satsa flera miljarder på bostadsbyggandet i Sverige. Vissa menar att dessa utlovade pengar kommer att kompensera företagen för bland annat det sänkta ROT-avdraget.
SBF: Små hantverksföretag får ingen del av regeringens satsning

Någon som inte tror att pengarna kommer väga upp det förlorade ROT-avdraget är Elisabeth Martin, vd för Stockholms Byggmästareförening.
– Man kan inte flytta pengar från det ena till det andra stället på det här sättet, säger hon.
Regeringen vill som bekant satsa totalt 5,5 miljarder kronor nästa år på åtgärder som ökar bostadsbyggandet. Det handlar bland annat om ett investeringsstöd för fler hyresrätter, upprustning av miljonprogramsområden, en bonus till kommuner ökar byggandet samt ett tillfälligt stöd till fler studentbostäder.
Men det offentligas planer att bygga kommer inte komma de små och mellanstora hantverksföretagen till gagn.
– Nej, de kommer inte att få ta del av detta, det är inte samma företag som gör det. Det är ju konsumentmarknaden som drabbas hårt av rotavdraget, och de kommer inte kunna dra nytta av att regeringen satsar pengar, säger Elisabeth Martin.

Elisabeth Martin är inte imponerad av regeringens förslag.

Elisabeth Martin är inte imponerad av regeringens förslag.

Som lök på laxen så blir hösten också extremt stressigt för hantverkarna menar Elisabeth. – Då konsumenterna och beställarna inte vet vad som händer försöker de forcera på projekt. Det blir en otrolig ansamling för de här företagen.

Ett typexempel på ett företag som kommer drabbas av regeringens sänkningar (och som inte kommer få dra nytta av deras satsningar), är ett mindre företag med flera anställda eller lärlingar under 25 år. De kommer inte få bygga om miljonprogrammen eller de nya bostadsområdena. Och om de gör det kommer de genom hårt hållna offentliga upphandlingar knappt gå med vinst. De kommer att drabbas av att antalet jobb sinar, samt att arbetsgivaravgiften höjs för flera av deras anställda.

 

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.