Sangria

Spanjorerna sover på dagarna och dricker inte vatten om inte livet står på spel – en kultur värd att studera ingående. Vi börjar med grundkursen.
Sangria

Sangria är närmast att betrakta som Spaniens nationaldryck. Varifrån den kommer och varför den heter som den gör är det däremot ingen som vet, ett faktum som eventuellt säger någonting om dess ålder. Till och med själva ordets ursprung är höljt i dunkel: En del hävdar släktskap med spanskans sangre, blod, vilket skulle vara en hänvisning till den i regel röda färgen. En del törstiga semantiker påstår sig ha upptäckt ett långt mer anrikt samband med sanskritens sakari, vilket skulle vara en term för sötat vin. Vi kan idag bara spekulera i varför man började dricka sangria, och det tänker vi minsann göra. Två skäl materialiserar sig omedelbart: Dels ett överskott av undermåligt vin, vars smak inte var av sådan art att man ville dricka det outspätt. Dels en dryck med vilken man både kunde släcka törsten och återställa den av varmt klimat ständigt hotade vätskebalansen utan att för den skull bli så redlöst berusad att man inte förmådde fullfölja sina åtaganden. Lite lullig, däremot, kunde man unna sig att vara.
   
Receptmässigt delar sangria sitt sydländska ursprung till trots grundprincip med vår egen husmanskost pytt-i-panna: Man tar det som finns, och gör det bästa av det. I den idag så hårt standardiserade dryckeskultur där det minsann inte får diffa en hårsmån i ration mellan ingredienserna förblir sangrian en anarkist. Vad alla är någorlunda överens om är att man använder sig av frukt och vin, gärna även apelsinjuice, samt kanske socker om man känner för det. Vidare kan man armera sin sangria med rom, konjak, eller, tja, vad spritskåpet annars kan uppbåda. En gång i tiden trodde man att sangria endast kunde göras på rött vin, tills någon av historien icke namngiven innovatör bevisade motsatsen. Här följer en handfull väletablerade recept, men du gör med andra ord precis som du vill. Vill du minska pretentionsfaktorn på bjudningen går det bra att kalla drycken ”bål”.
   
sangria_872

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.