Så håvar du in den offentliga upphandlingen

Att ge sig in i en offentlig upphandling kan upplevas som att man försöker gå på lina med förbundna ögon: lätt att kliva fel, och minsta felsteg är ödesdigert. Men Senad Babacic, upphandlingschef i Sundbybergs stad, vet råd.
Så håvar du in den offentliga upphandlingen

Fråga, fråga, fråga. Om du känner du minsta tveksamhet kring förfrågningsunderlaget så ska du fråga den upphandlande myndigheten om detta tipsar Senad Babacic om. Tanken är att ju mer man kan klara ut innan anbudsstopp, desto mindre överprövningar blir det i slutändan. Liksom för flera andra kommuner och myndigheter i Sverige har Sundbyberg stad infört ett helt elektroniskt upphandlingssystem som ska underlätta för anbudsgivaren.
– Den säger till när man har gjort fel, eller glömt att fylla i någonting, säger Senad.

Senad Babacic

Senad Babacic

Men fortfarande är det viktigt att man läser igenom. För missar man i det formella kan det bli svårt att komplettera i efterhand, och chansen blir större att man åker ut snabbare från processen.
– Det vanligaste felet när entreprenörer söker upphandlingar är att man lägger in reservationer eller alternativa anbud när inte vi har öppet för det, säger Senad.

Han vill även slå ett slag för direktupphandlingen, där gränsen går vid 505 800 kronor. Där har Sundbyberg stad som princip att alltid få med minst tre stycken anbudsgivare i processen, vilket kan vara en väg in för den hantverkare som är verksam i Stockholms området.
– Vi är alltid öppna för att det ska vara flera anbud. Vi är myndighetens högra hand men vi vill också ha en välfungerande marknad, och det fina med LOU (Lagen om offentlig upphandling) är att den är lika för alla, säger Senad.
Men visst, erkänner han, den skulle kunna vara enklare.

Detta ska du tänka på:

  • Läs noga underlaget och anbuden lämnas elektroniskt, vilket underlättar för båda parter.
  • Det går inte att hoppa över ställda krav, så fyll i medföljande anbudsformulär noga för det underlättar utvärderingsarbetet.
  • Glöm inte att underteckna anbudet. Det ska vara undertecknat av behörig person/fullmakt.
  • Anbud utan reservationer.
  • Se till att nyttja möjlighet att ställa frågor fram till sista dagen, och helst inte ”slarvfrågor” som går att utläsa av förfrågningsunderlaget.
  • Om det är en entreprenör som varit aktiv i anbudsarbetet med frågor, och som inte kommer att göra platsbesök, så uppskattar vi ett svar oavsett om det är ett nej.
  • Se till att referenspersonerna är tillgängliga och tillfrågade.
  • Ange likvärdiga referensobjekt enligt anvisningar i förfrågningsunderlaget. Det kan förekomma tolkningar av detta vida begrepp, likvärdighet, och det ligger på upphandlaren att balansera konkurrensmöjlighet mot entreprenörens kapacitet/erfarenhet.

 

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.