Personalliggare utökas med skatteutredning

Ett knappt år har gått sedan införandet av personalliggare i byggbranschen. Snart blir tillämpningen ännu tuffare. Nu kan kontrollerna kombineras med skatteutredning.
Smartarekontor872x500

Nya fördjupade kontroller från Skatteverket, nu är det lagkrav på elektroniska personalliggare!


Den 1 januari
blev det lagkrav på elektroniska personalliggare i byggbranschen. Syftet är bland annat att motverka svartarbete. Vid halvårsskiftet skärptes kontrollerna och de arbetsgivare som inte sköter sina personalliggare får numera betala straffavgifter. Nu utökas tillsynen. Efter årsskiftet inleder Skatteverket en ”fördjupad kontroll.

Personalliggaren ger underlag
Tanken är att personalliggaren ska ge Skatteverket större möjligheter att bedöma vilka inkomster arbetsgivaren har och om det redovisas med rätt belopp. Uppgifterna kan sedan användas i skatteutredningarna.
Sedan den 1 januari har drygt 11 500 byggarbetsplatser kontrollerats. Besöken har resulterat i straffavgifter för ungefär 450 företag efter det att Skatteverket införde sin tuffare linje vid halvårsskiftet.

Mjukare bedömning hittills
En viss barmhärtighet har dock myndigheten bibehållit. Skatteverket anser att det kan finnas omständigheter som är förmildrande, framförallt med tanke på att lagen är ny och inte helt hunnit sätta sig.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER