https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Parter inom byggindustrin i krismöte med regeringen

TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen vill att regeringen vidtar åtgärder för ett ökat byggande
Parter inom byggindustrin i krismöte med regeringen

Parterna inom byggindustrin, Trä- och Möbelföretagen, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen, träffade nyligen regeringen för ett krismöte med anledning av byggkrisen. Tillsammans uppmanar de till åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig.

Enligt partnerna riskerar byggkrisen annars sprida sig och “dra ner hela den svenska ekonomin”.

I ett pressmeddelande skriver Trä- och Möbelföretagen (TMF) att “för varje nytt byggjobb skapas tre ytterligare jobb inom material, transporter, med mera”. Och att “de jobben försvinner nu på grund av kollapsen i byggandet”.

Enligt Byggföretagens senaste prognos väntas 23 600 bostäder påbörjas 2024 vilket kan jämföras med 60 000 bostäder 2021. Var sjätte GS-medlem i träindustrin blev varslad 2023, i Byggnads a-kassa ökade antalet inskrivna med 50 procent och konkurserna i byggsektorn ökade med 29 procent.


byggbranschen, byggbranschen kris, byggbranschen konjunktur, trä och möbelföretagen
Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på TMF, representerade TMF på mötet med statsrådet. Foto: Juliana Fälldin Trä- och Möbelföretagen (TMF).

TMF lyfter också en rapport från Stockholms handelskammare, som visar att byggkrisen kan komma att kosta Sverige 1 000 miljarder kronor till år 2030.

TMF skriver vidare att “inflationen behöver bekämpas” men att branschen inte ensamma kan hantera byggkrisen och att det finns en risk att krisen leder till en förlorad generation byggarbetare vilket “hotar både samhällsbygget, klimatomställningen och Sveriges beredskap”.

Parterna uppmanar gemensamt regeringen att vidta kraftfulla insatser för att få fart på byggandet för att inte riskera att den svenska byggindustrin slås ut.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.