Nytt ID06-kort ska knäcka den svarta arbetskraften!

Den 22 Januari införs det nya ID06-kortet i syfte att stärka säkerheten inom byggbranschen i Sverige.
Nytt ID06-kort ska knäcka den svarta arbetskraften!

Detta kort kommer vara obligatoriskt för att få inträde på samtliga byggarbetsplatser, vilket sätter käppar i hjulen för de som använder svart arbetskraft.

Peab är en av initiativtagarna för de nya reglerna.

– De nya hårdare reglerna behövs för att vi ska få en sundare konkurrens och mer ordning och reda i branschen. Fram till nu har oseriösa aktörer haft för lätt att verka på svenska byggarbetsplatser. Med det nya passerkortet blir det tvärstopp för dem, säger Linda Larsson, projektledare Nya ID06 på Peab.

Obehöriga aktörers verkan på byggarbetsplatser i Sverige har varit omfattande, och detta nya ID-kort är ett rejält krafttag. Det medför djupare kontroller av företag som personal – något som gör kortet unikt i sitt slag i hela världen. Men även om det nya kortet innebär ökat säkerhet, så understryker Linda Larsson att byggbranschen inte ensam kan stå till svars för att motverka oseriösa företag.

– För att helt bli av med oseriösa företag krävs också uppföljning från myndigheter och andra samhällsfunktioner.

Fyra snabba om ID06.
1.
En kreditupplysning via UC tas på alla bolag som ansöker om kortet.
2. Inga så kallade lånekort tillåts i det nya systemet, då dessa har missbrukats och lånats ut till obehörig arbetskraft.
3. För att få kortet utfärdat så krävs även en kontroll via skatteverket för att se hur många anställda bolaget uppger att de har – och om det stämmer överens med antalet efterfrågade kort.
4. Till sist så krävs det även att alla individer måste legitimera sig med bankID och pass för att få sitt passerkort.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER