Nya stegregler

Patric Seger, VD Zarges Sverige berättar vad som gäller nästa år
Patric zarges

Patric Seger, VD Zarges Sverige

Från och med årsskiftet gäller nya regler för användandet av bärbara stegar för professionellt bruk. Säkerhetsstandarden SS-EN 131 har genomgått en omfattande omarbetning, vilket innebär att man har höjt kraven väsentligt på de tester som tillverkarna ska utföra på sina stegar. Bland annat är det en del dynamiska tester som har tillkommit, alltså tester som ska simulera en vanlig arbetsbelastning. Man utsätter den översta plattformen eller steget för ett antal belastningscykler. För icke professionella stegar innebär det 10 000 cykler och för professionella stegar handlar det istället om 50 000 cykler. Att man skiljer på proffs- och ickeproffsstegar blir också nytt från årsskiftet. Allstå: är du proffs gäller det att använda sig av proffsstegar. Den nya normen blev offentlig i februari i år men man har haft en transfertid som går ut vid årsskiftet. Som hantverkare behöver man dock inte stressa med att byta ut sin gamla stegsamling, den nya normen gäller inte retroaktivt; stegarna man har hunnit införskaffa var branschgodkända då de inhandlades. Det kan dock ifrågasättas vid olycksfall, därför råds man att uppdatera sina stegar.

– Planerar ni att köpa en trappstege eller annan typ av stege ska man se till att den är godkänd enligt den nya normen EN 131 och märkt Professionell, avslutar Patric Seger, VD Zarges Sverige.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER
Det här är en annons | Till sajten >