Nya drönarregler förklaras i ny guide

För att underlätta för drönaranvändare och dröanroperatörer att ställa om till de nya drönarreglerna lanserar transportstyrelsen en guide
Nya drönarregler förklaras i ny guide

Vid halvårsskiftet införs nya regler för drönaranvändning. Reglerna innefattar bland annat krav på drönarkort och registrering. Transportstyrelsen har lanserat en guide på sin webbplats som gör det möjligt för drönaranvändare att ta reda på vilka regler som gäller för just dem och deras drönare. Var och en kan knappa in data om sin drönare och hur den kommer att användas och få ett svar om vad som krävs för att flyga den drönare man har. Även utbildningsmaterial för att ta drönarkort finns tillgängligt.

KORT OM DE NYA REGLERNA

Den 1 juli 2020 träder nya EU-regler för drönare i kraft. DEt nya egelverket är uppdelat på två förordningar: en delegerad förordning som bland annat föreskriver tillverkares skyldigheter och tekniska krav samt en genomförandeförordning som innehåller operativa bestämmelser för hur drönare får användas. I korthet innebär de nya reglerna att alla drönare på marknaden måste ha en C-märkning, som anger vilken teknisk specifikation drönaren måste uppfylla och som avgör vad man får och inte får göra med sin drönare.

DATUMET KAN SKJUTAS FRAM

De nya reglerna är tänkta träda i kraft den 1 juli i år, men Transportstyrelsen har i ett pressmeddelande också flaggat för att detta datum kan komma att ändras på grund av covid-19.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.