Nya bränslesnåla motorer – största nyheten

Både Ford Transit och Transit Custom har varsin sprillans ny Euro 6-motor under motorhuven. Och precis som konkurrenternas drar även denna motor mindre diesel och har högre vridmoment än föregående motor. I övrigt har Ford gjort små förändringar i designen och byggt in lite mer säkerhet.
Nya bränslesnåla motorer – största nyheten

På slingriga vägar utanför München finns det mycket tid att testa bilarna och alla dess modeller med motorer från 105 till 170 hästkrafter. DMH ägnar minst 20 mil åt att testköra bilarna. Ett stort plus är att bägge modellerna känns stabila på landsväg, i hastigheter från omkring 60-70 kilometer. Det är förstås också positivt att den nya motorn, enligt Ford: ”Jämfört med den utgående motorn är den nya motorn upp till 13% mer bränsleeffektiv.”

Ryckig körning
Märkligt nog överraskar EcoBlue-motorn med 105 hästkrafter mer än den med 170. I hastigheter upp till 60 kilometer i timmen krävs dock många växlingar med den sexväxlade manuella lådan, där motorn ger en ryckig körning med traktorkänsla och intrycket av att vara bullrig.
Varken Custom och den större Transit är alltså inte givna för hantverkare i stadstrafik med många start och stopp och en körglädje som lyser med sin frånvaro. Om du inte håller ut till sent i höst då den sexstegade automatlådan kommer. Jag reagerar också över att bilen ger en plåtig känsla vid dörrstängning. En bagatell kan tyckas men en bil med så hög kvalitet, som dessutom tillhör mellanklassens allra mest sålda, borde ge ett mjukare intryck när dörrarna stängs.

Bra döda vinkeln koll
Betyget dras upp av bra döda vinkeln koll med specialprisma på backspeglarna och gott om förvaringslösningar. De plottriga knappmenyflikarna under ratten är dock ett minus. De påminner mer om en spelkonsol än en ratt i en lätt transportbil och förvirrar betydligt mer än förenklar. Knappmenyn till höger om ratten är däremot överraskande bra och lättöverskådlig.
Displayerna som mäter fyra tum i Custom och sex tum i Transitmodellen är tyvärr för små och sitter för långt bort från föraren. Växelspakens placering på instrumentpanelen är däremot närmast en ergonomisk fullträff.

provkort2
Den förbättrade säkerheten märks inte minst genom Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection (Autobroms), som i dag bara finns i en handfull lätta transportbilar.
Autobroms varnar fordonet från att köra in i framförvarande bil och skyddar fotgängare från att bli påkörda i låga hastigheter.

Design i högsta klass
Designen hos mellanlastaren Transit Custom sticker fortfarande ut. Grillen på bilen har blivit ännu snyggare än förut och det är tydligt att Fords designteam vågat mer än de flesta konkurrenter. Designen hos Transitmodellen har dock ej samma inbjudande stuk, och liknar föga förvånande betydligt mer en större lastbils form.

provkort1
Allt fler biltillverkare erbjuder längre serviceintervaller, det gäller även Ford vars serviceintervall är 60 000 kilometer eller efter två år. Något som förstås spar tid och pengar. För dig som har planer på att investera i en sprillans ny Ford kan det finnas anledning att vänta till första kvartalet 2017, då bilarna kommer att finnas med automatlåda.

provkort3

FAKTA: Ford Transit / Transit custom
EKONOMI
Grundpris: 230 120/ 271 240 kr.
Första förhöjd leasingavgift:
46 000/ 54 248 kr.
Leasingtid: 36 månader
Leasingavgift/månad: 4 184/ 4 819 kr.
Restvärde: 69 000/ 81 372 kr.
Bränslealternativ l/100 km (blandad körning): Diesel fr. 6,6/ 6,1

Övrig information
Komfort/känsla/köregenskaper: Bra komfort och körkänsla på landsväg
Säkerhet, grundutrustning i urval: Hög säkerhet
Tillval i urval: Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection (Autobroms), Trafikskyltsigenkänning,
Konkurrenter (i urval): Custom: Volkswagen Transporter/ Mercedes-Benz Vito, Transit: Volkswagen Crafter, Mercedes-Benz Sprinter
Motoralternativ: 105/130/170 hk, 360/385/405 Nm
Lastutrymme: 15,1/6 m3
Växellåda: 6-vxl man, 6-stegad aut. lanseras sent 2016
C02-utsläpp i g/km: 174/157
Max lastvikt/dragvikt: 3 500 kg/1 200 kg
2- eller 4-hjulsdrift: 2 WD/4WD (Transit)
Webbsida: ford.se/transportbilar

Restvärdet beräknas på en uppgiven körsträcka av 3 000 mil/år. I leasingavgiften ingår även helförsäkring under leasingperioden, som omfattas av trafik, delkasko och vagnskadegaranti. Leasingen baseras på Wasa Kredit:s prissättning i september 2016. Kontakta gärna andra som erbjuder leasing för att jämföra. Alla priser och restvärdet är exkl. moms. För dagsaktuella priser, kontakta respektive leverantör.

plus
Stabila på landsväg
Hög säkerhet
Många tillbehör

minus
Seg motor på låga varv
Plottriga knappmenyflikar
Små displayer

SKRIVEN AV
Anders Myrdal
Bilfantast med stor fäbless för rock från det glada sjuttiotalet. Ansvarar bland annat för DMH:s provkörningar och sätter gärna tänderna i nya transportbilar. Och du, vi vågar nästan lova att du får tillbaka bilen i gott skick...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER