Ny version av mätstandard

Det har kommit en ny version av standarden för areamätning och volym.
Ny version av mätstandard

Nu finns en uppdatering av standarden SS 21054:2020, ”Area och volym för byggnader – Terminologi och mätning”. Det är Svenska institutet för standarder, SIS, som tagit fram den nya versionen tillsammans med byggentreprenörer, arkitekter och lantmäteri.

Standarden omfattar allt från termer och definitioner till måttenheter och avrundning. Därutöver ingår också bland annat mätvärdhet och definitioner av element så som glaspartier, snedtak, trappor och ramper. Den uppdaterade utgåvan har en lång rad ändringar. Till exempel finns nya illustrationer, bland annat för flera areatyper med exempelbyggnader som ska underlätta mätning och tolkning av standarder och regler.

Ytterligare en ändring är att gränsen för horisontella öppningars bredd har ändrats från 60 till 50 centimeter för att utrymmet bortom öppningen ska räknas som mätvärt. Därutöver har beräkningar för boarea respektive biarea i souterrängvåningar förtydligats.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER