Ny rapport: Var tredje hantverkare vill investera mer i digitalisering

Ökad produktivitet och snabbare fakturering är några av fördelarna
Ny rapport: Var tredje hantverkare vill investera mer i digitalisering

Var tredje hantverksfirma i Sverige planerar att öka sina investeringar i digitalisering. Det visar SmartCrafts årliga rapport Digimetern.

I SmartCrafts årliga rapport Digimetern får företagare inom byggbranschen svara på frågor om hur och varför de tar hjälp av digitala hjälpmedel. En stor andel svarar att de sparar mycket tid och pengar på sådana verktyg, där ökad produktivitet, snabbare fakturering och bättre kontroll är de största fördelarna.

– Därför är det glädjande att 35 procent anger att de ska öka sina digitala investeringar, säger Gustav Line, CEO på SmartCraft i ett pressmeddelande. Det är inte överraskande att denna andel fortfarande är hög trots den osäkra marknaden eftersom effektiviseringsvinsterna med digitalisering är stora.

När konkurrensen om kunderna hårdnar blir det allt viktigare att kunna jobba smart.

– En digital investering brukar vara en plusaffär. De som vågar satsa idag kan snabbt få positiva effekter som ökar konkurrenskraften. De hantverkare vi har frågat anger ökad produktivitet, bättre kontroll och snabbare fakturering som de viktigaste anledningarna till digitalisering. I osäkra tider är detta naturligtvis viktigare än någonsin, säger Gustav Line.

SNABB UTVECKLING

Gustav Line understryker att alla i branschen bara är i början av digitaliseringsresan och pekar på den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens, som oundvikligen kommer att påverka både företagare och medarbetare.

– Det vi kan vara säkra på är att nya digitala lösningar kommer att ge hantverkare ännu mer tid över till det ”riktiga” arbetet. Det ser jag fram emot att följa, både som företagsledare och i de kommande årens Digimeter-undersökningar.

Digimetern är en årlig undersökning av byggbranschens digitalisering. Rapporten för 2023 baseras på en skriftlig undersökning hos ett slumpmässigt urval av företag i varierande storlek och inom olika områden inom byggbranschen i Sverige.

Undersökningen har genomförts av SmartCraft, som är ledande i Norden inom software as a service (SaaS) för hantverkare och byggbranschen.

SmartCraft-gruppens olika tjänster har idag cirka 120 000 användare i Norge, Sverige och Finland.

Läs mer om årets rapport här.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.