Ny anställningsform underlättar för nyanlända och långtidsarbetslösa

Ny anställningsform underlättar för nyanlända och långtidsarbetslösa

Ett problem som byggbranschen har stått inför de senaste åren är kompetensbrist. Vägen till ett yrkesbevis är lång, och för de som står långt bort från arbetsmarknaden är det extrasvårt att komma in i byggbranschen. För att förenkla processen tog Sveriges byggindustrier och Byggnads fram förra våren en ny anställningsform, yrkesorienteringspraktik. Byggföretag får det då enklare att anställa de som står utanför arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända eller långtidsarbetslösa – samt de som saknar utbildning eller yrkeserfarenhet från byggbranschen.

Idag får Goran Colic (bilden) sin första lön tack vare denna anställningsform, som via Göteborgs Stads kompetenscenter fick praktik på MVB Astor bygg. Efter fyra veckors praktik fick han anställning.

– Det har fungerat hur bra som helst, säger Fredrik Bengtsson, personalchef på MVB Astor bygg. Goran är den tredje personen som vi anställer i den nya anställningsformen och alla tre har varit bra rekryteringar. Med en kollektivavtalad anställningsform så är spelplanen ritad för oss byggföretag och det är bara för mig att kontakta Göteborgs Stad så diskuterar vi tillsammans fram en kravspecifikation och de hjälper oss med rekryteringen.

Anställningsformen styrs av nationellt beslutade riktlinjer. Det innebär bland annat att även om en anställd inte skulle få förlängd anställning får den ändå dokumenterad erfarenhet, därmed även enklare att söka sig vidare.

– Det känns otroligt bra att ha ett jobb, det ger mig rutiner och en bra vardag, säger Goran som precis har fått sin första anställning. Jag lär mig något nytt varje dag. Det är ju självklart eftersom jag inte arbetat med detta tidigare, men det är bra kollegor som visar mig hur jag ska göra allt. Just nu så sätter jag isolering i en tvättstuga.

Yrkesorienteringspraktik är en tidsbegränsad anställningsform på tre till elva månader. Därefter övergår den till en yrkesintroduktionsanställning där den anställda kan börja samla lärlingstimmar. Läs mer om anställningsformen på www.byggnads.se och www.sverigesbyggindustrier.se

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER
Det här är en annons | Till sajten >