Nu möjliggörs P-märkning av relining

En ny certifieringsregel har tagits fram för två olika reliningmetoder gällande invändig renovering av dag- och spillvattensystem. Certifieringsregeln gör det nu möjligt att P-märka installation och produkter via SP.
Nu möjliggörs P-märkning av relining

I april lanserade SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut en P-märkning av relining, som ska göra det tryggare och lättare för fastighetsägare att välja metod då de ska renovera sina avloppssystem. Nu har SPs certifieringsenhet tillsammans med BRiF, Branschföreningen Relining i Fastigheter, tagit fram en certifieringsregel, CR 072, som möjliggör P-märkningen.

Ställer krav på täthet
Certifieringsreglerna omfattar teknisk information för självbärande reliningsystem med:
➔ invändig beläggning av sprutad polymer, eller
➔ infodring med flexibla foder (strumpa) impregnerade med härdpolymer.

Reglerna ställer bland annat krav på täthet, hållfasthet, beständighet, kvalitetssäkring av tillverkningen samt dokumentation. De gäller vid invändig renovering av dag- och spillvattensystem i normal bostadsmiljö i en byggnad. Relining av rörsystem för tappvatten omfattas inte av certifieringsreglerna.

Certifikat ger rätt att använda P-märket
När en reliningmetod eller system blir certifierat får tillverkaren ett certifikat som ger denne rätt att använda P-märket på certifierade produkter. SP kommer att presentera certifierade produkter i en lista på sin webbplats, idag är listan dock tom.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER
Det här är en annons | Till sajten >