Nordbygg 2022 — ett axplock av nyheter

Nordbygg 2022 — ett axplock av nyheter

Årets efterlängtade Nordbygg 2022 lockade runt 35 000 besökare och i sedvanlig ordning var det mängder med produktnyheter på Nordens största mässa för bygg- och fastighetsbranschen. Här kan du ta del av ett axplock nyheter från mässan.

Nytt från Metabo. Michael Blomlöf, säljare på Metabo, visade upp en större mutterdragare (släpps i maj), som faktiskt är något Metabo aldrig tidigare haft i sortimentet. Om vi snackar storleksmässigt. På bilden syns alltså en 1750 Nm-mutterdragare och landar på marknaden i maj. På infällda bilden: färska batteridrivna träskruvdragaren HBS 18 LTX BL 3000 med påkopplat skruvmagasin (SPEED FIX 57).
En ny serie arbetsskor från finska Sievi. Nämligen Cobra-kollektionen, som består av två olika lågskor och två olika kängor. På bilden kan vi skönja företagets distriktschef, Stefan Wallin, med lågskon Cobra 2 Roller+ S3.
Skydda transportbilen från folk och fä. Björn Mannering på Eurosafe Solutions Scandinavia AB visade upp ett sprillans nytt elektroniskt säkerhetslås och system kallat BondLock. Låser automatiskt när dörren stängs. En detalj är att den är självjusterande över tid så när gångjärnen ändrar sig med tiden, så följer denna lösning med i rörelsen.
Från vänster: Stein Wildar och Alexander Dementiev från Viking Arm visade upp en liten manick men väl så mycket power i. En patenterad lyft- och spänntving som kan lyfta en bra bit över 100 kg med ett enhandsgrepp.
Peter Sjönvall på Exact Tools visade upp en av företagets senaste rörkapmaskiner (från PipeCut 220 Pro-serien).
Kommande najmaskin. Jonas Sundmark på Husqvarna visade upp en najmaskin, som dock ännu är en prototyp. Produkten väntas lanseras i slutet av året.
Milwaukee var tidigt ute med att ta fram batteridrivna värmejackor och västar. Det senaste tillskottet i det batteridrivna klädutbudet är deras undertröja med varsitt värmeelement på bröst och rygg. Med 12-voltsbatteriet på 3Ah håller du värmen i upp till tre timmar på lägsta nivån. På bilden Bo Westerberg på Milwaukee.
 
Demolition bar. Robert Agerskog på Hultafors visade upp detta riviga nya aluminiumspett (A 1500 SK). Ett rivningsspett som hämtar inspiration från det amerikanska verktyget ”burke bar”.
 
… och kollega Anton Lövgren passade på att visa en annan nyhet: rostfria mätband rakt igenom hela konstruktionen på 6 respektive 4 meter.
Johan Paulsson på Bosch Power Tools visade upp en färskt nyhet i form av en sladdlös 18V spikpistol (GNH 18V-64 M). Har bland annat en smal förläggare som ger bättre placering av spikarna samt ett “Wood Protection System”, vilket innebär att pistolen inte kan avfyras med tomt magasin.
Josefin Silverfur på EPOX visade upp tre nya batteridrivna ”paddor” på mässan – en vibratorstamp och två stycken vibrationsplattor. Honda har tagit fram en batteriplattsform som ska passa till flera olika fabrikat och maskiner vilket kommer sänka kostnaden för alla som vill gå över från bensin till eldrivet. Batteriet är på 72 volt och 10 amperetimmar och ska ge en gångtid på cirka 30 minuter och ta 1,5 timmar att ladda upp. Lite kort om maskinerna; vibrationsstampen (MT-e55) väger in på 75 kilo och har en frekvens på upp till 11,5 Hz. De två vibrationsplattorna (MVC-e60 och MVH-eR60) väger 88 respektive 81 kilo och har en frekvens på 93 samt 108 Hz.
Håll koll på vibrationerna. Rolf Bäck demonstrerade svenska uppfinningen HAVS Protect (ägs av We Protect AB), som placeras ovanpå handen. Prototypen är liten och tunn och enheten kopplas till molnet där algoritmer räknar ut användarens exponering av vibrationer, enligt ISO 5349.
Skydda huvudet. Joakim Krantz från Ställningsprodukter.se demonstrerade nya Oreka Mips-bygghjälmen med bland annat sexpunkts inre skal. ”Mips” står, för övrigt, för det patenterade ” Multi-Directional Impact Protection System”-systemet.
Ny slagskruvdragare. Måns Hermelin från Hikoki visade upp en ny batteridriven 36V-slagskruvdragare (WH36DC TO HSC) med bland annat ”Triple hammer”-funktion, som gör verktyget förhållandevis snabbt och med lägre vibrationer. 
Sugen på en duschtoalett? Intresset för duschtoaletter är i vart fall stort runt om i Europa och ökar även i de nordiska länderna. Sofia Ljunggren från TECE premiärvisade duschtoaletten TECEone på Nordbygg. WC-skålen monteras på väggen och ingen el behövs. Själva duschfunktionen styrs av vattentrycket och det varma vattnet kommer direkt från varmvattenröret.
Träbaserad skiva för en slät innervägg från Huntonit. Kjell Torland på Huntonit AS samt Felicia Kyrk (Byggma Group) berättade om nyheten Huntonit Proffsvägg. Väggskivor som kan bland annat kan monteras direkt, utan spackling, OSB och gips då väggen är grundmålad. Kommer i tre standardlängder (2420 mm, 2500 mm och 2800 mm).
Tigerkraft. Tonny Myhrén på Makita visade utan krusiduller vad nya tigersågen (JR002GM201) var kapabel till. Makita lade, för övrigt, en hel del krut på mässan för att visa upp deras senaste batteriplattform på 40 volt. Fokus var inte bara på elhandverktyg för byggbranschen utan även på deras nya maskiner mot grönyteproffs. DMH fick även veta att Makita slutat att sälja bensindrivna verktyg och maskiner och framöver är det 100 procent batteridrivet som gäller.  
I Essves monter stod Johnnie Krigström och Mattias Särnholm och tävlade ut Essbox på löpande band. Thomas Karlsson från NCC Sverige gissade närmast på hur många kilo det krävdes för att dra loss Essves skruv ifrån ett lekablock. 
Robin Sörman på TEBO demonstrerade en kakelskärare från Montolits uppdaterade MasterPiuma-serie: Power 5. För att vara exakt: Montolit MP 75P5 med push-funktion och fjädrande plattstöd. För kapning av keramik med max plattjocklek upp till 20 mm.
Clas Crafoord Olsson på Tollco demonstrerade flexibla stosar för tappvatten och avloppsrör, avsedda för tätning runt rör mot bänkskåpsinsats vid nyinstallation av kök. Stosarna är dessutom fria från lim och tätningsmedel.

Nästa Nordbygg arrangeras år 2024.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.