Byggutbildningarna ökar – med elva procent

Antalet beviljanden inom samhällsbyggnad och byggteknik ökar
Byggutbildningarna ökar – med elva procent

Antalet beviljanden för nya yrkeshögskoleutbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik ökar med elva procent jämfört med 2023. Det glädjande beskedet presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) på torsdagen.
– Det här är viktiga och välkomna besked, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning på Byggföretagen.

Bland annat får landets enda utbildning till anläggningsdykare på Yrgo i Göteborg grönt ljus och likaså nya utbildningen till platschef hållbar produktion, som hålls på fem orter runt om i landet. Medel har också frigjorts till en ny byggledarutbildning i Sundsvall.

MYH gör även satsningar på VA, VVS och energi samt järnväg.

– Det här är viktiga och välkomna besked! Branschen hade ett tufft 2023 vilket ställer allt högre krav på rätt kompetens och utbildning, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning på Byggföretagen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vår förhoppning är att utbildningarna ska rusta vår bransch för när framtidens byggande tar fart – den som börjar en utbildning 2024 kommer ut på arbetsmarknaden 2026.

40 000 UTBILDNINGSPLATSER

Sammantaget beviljar MYH mer än 40 000 nya utbildningsplatser. Av dem startar 13 722 stycken 2024 på 477 olika utbildningar. 124 utbildningar är inom utbildningsområdet Teknik och tillverkning.

Läs mer om Myndigheten för yrkeshögskolans beviljade ansökningar här.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.