Mot ljusare tider

Ingen ska behöva dö på jobbet, speciellt inte ska någon mer i den redan skadedrabbade bygg- och hantverksbranschen råka illa ut mer. Det slog både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna fast tidigare i år.
Mot ljusare tider

Nu visar siffror från BCA, Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, att arbetet kan ha gett frukt: 2015 kan bli det bästa året hittills för inte bara vår bransch utan hela arbetsmarknaden i Sverige.
– Hittills i år har vi haft extremt få dödsolyckor. Inklusive sidobranscherna är det inte mer än tre stycken än så länge, det är väldigt positivt, säger Björn Samuelson på BCA.

Enligt sammanställningen av Byggindustrin från BCA:s siffror inträffade fem dödsfall vid arbetsplatsolyckor som drabbade personal i privata företag verksamma inom bygg- och anläggning. Det är ett fall mer än 2013. Ytterligare två byggnadsarbetare omkom, men de omfattas inte av statistiken eftersom de var från utlandet och inte omfattades av det svenska försäkringssystemet. Dessutom dog ytterligare sex personer i sidobranscherna plåtslageri, elinstallation, VVS, måleri, maskinentreprenad och övrigt byggande.

I hela arbetsmarknaden har totalt 27 personer omkommit hittills i år vilket kan jämföras med förra årets 39 till och med november. Helårssnittet de senaste tio åren är 55 döda.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.