Morakniv på lunchen?

Så fungerar knivlagen för dig som hantverkare
Morakniv på lunchen?

I april 2018 meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen vill skärpa straffen för brott mot knivlagen. Idag är straffet böter, vanligtvis en fast summa på 1 200 kr, alternativt 40–50 dagsböter. Enligt regeringens förslag bör, precis som vid vapenbrott, även fängelse bör finnas med i straffskalan. Som hantverkare är det således viktigare än någonsin att du ser över hur du hanterar din kniv och dina verktyg i olika sammanhang.

Lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål, som knivlagen egentligen heter, antogs 1988 och har sedan dess kompletterats tre gånger (1990, 1996 och 2000). Lagen, som har en av de bredaste definitionerna i lagboken, förbjuder innehav av knivar och typer av andra föremål som ”kan användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa” på allmän plats och inom skolområden, samt även i fordon på allmän plats. Enkelt uttryckt omfattar lagen alla typer av knivar, de flesta verktyg samt även föremål som basebollträn, batonger, sablar, svärd, kedjor, blydaggar samt tårgas- och pepparspray.

Men det med marginal vanligaste brottet mot knivlagen, och det som är mest relevant för dig som hantverkare, är just olika typer av knivar. År 2017 anmäldes 10 200 brott mot knivlagen, vilket är en ökning med 4 procent jämfört med året innan. Flera av dessa fall handlar just om hantverkare som tagits av polisen i sammanhang där det inte ansetts rimligt att de haft knivar med sig. Låt oss titta på några av dem.

2017 blir en 58-årig rörmokare från Solna dömd för att ha haft en morakniv i arbetsbyxorna på allmän plats. Enligt 58-åringen hade han arbetat på förmiddagen den aktuella dagen och sedan gått hem och därefter till Arbetsförmedlingen, då fortfarande med arbetsbyxorna med kniven utan att tänka på det. Senare samma dag hade han druckit två öl och somnat i närheten av Solna Centrum på väg hem då ”han inte tål så mycket alkohol”. Påföljden blir böter på 1 200 kronor i böter.

Samma år, 2017, döms en 49-årig hantverkare från Nackaför efter att tre stycken knivar hittats i hans kläder vid en polisvisitation, knivar som enligt mannen tillhörde hans arbetsutrustning. 49-åringen påträffades på busstorget i Björknäs en natt i maj. Enligt mannen var det fel på tunnelbanan, vilket gjorde att han inte tog sig hem från jobbet tidigare på dagen. Han drack då istället alkohol och somnade. Påföljden blir böter på 1 200 kronor i böter.

2016 blir en 25-årig plattsättaren dömd för att ha haft en kniv på allmän plats. Enligt 25-åringen åkte han till sin flickvän direkt efter jobbet i sina arbetskläder med kniven. Senare på kvällen åkte mannen med flickvännen och två kompisar för att möta en man som, enligt plattsättaren ”ville be flickvännen om ursäkt för att han varit otrevlig mot henne”. Då hade han fortfarande arbetskläderna på sig, utan att tänka på kniven. Påföljden blir 50 dagsböter på 170 kronor (8 500 kr), efter att hovrätten konstaterat att mannen tagit med sig kniven till en konfliktsituation, där det fanns risk att den skulle komma till brottslig användning.

2015 blir en 22-årig hantverkare från Stockholm dömd för att ha haft en hopfällbar såg av märket Bahco Laplander på allmän plats. Efter att ha köpt sågen på Byggmax gick mannen senare på dagen för att träffa vänner, och blir då stoppad av polisen i en rutinkontroll. Påföljden blir böter på 3 500 kr.

Vi ska återkomma till ovanstående fall. Men låt oss också höra från några hantverkare, som inte velat medverka med sina namn – och en polis.

”Jag har blivit tillsagd att låta kniven ligga i bilen vid ett tillfälle av polisen. Jag var då på väg in till Maxi på lunchrast och mötte poliser på väg ut. Jag trodde det var ok om man var hantverkare och frågade om det, men det spelar ingen roll sa farbror blå. Kniv på annan plats än där man jobbar är inte okej hette det, arbetsverktyg eller inte.”

”Jag sprang till bolaget direkt efter jobbet en gång, mötte en polis som påpekade att jag gott kunde lämnat kniven på jobbet, eller i bilen eller i hemmet.”

”En hantverkskollega till mig har åkt på brott mot knivlagen för att ha haft kniv i bilen. Enligt polisen skulle kniven ha förvarats på annat sätt, och inte legat löst i bilen. Har även sett polisen ta en kille vid utgången på Biltema, och han hade ändå arbetskläder med tryck och allting på. Numera lämnar jag alltid kniven hemma när jag åker till byggvaruhuset. Det är inte värt ett par tusen i böter.

”Känns som att knivlagen är ett jäkla lotteri. Antingen så åker man dit eller så gör man det inte. Själv bär jag i princip alltid omkring på min Cold Steel [jaktkniv] och har en yxa under sätet. Man måste få ha de redskap som behövs för att uträtta det arbete man skall och för att klara vardagliga krissituationer.”

”Jag har personligen gripit ett antal personer för brott mot knivlagen. Många gånger handlar det om personer som på fyllan vinglat runt på stan med knivar. Mer än en gång har det varit hantverkare som gått ut för en AW, och sedan ska snubbla hem vid fyra-tiden på morgonen med två, tre knivar på sig. Att en hantverkare är på väg hem från jobbet vid 18-tiden en fredag med kniv i sina arbetskläder, det ser jag inga problem med.”

SUNT FÖRNUFT
Eftersom definitionen av knivlagen är så pass bred, och lämnar ett större tolkningsutrymme än många andra lagar är det lätt att få uppfattningen att det finns en ”gråzon” i det som faktiskt lagförs. Eller än värre, att lagen kan användas mer eller mindre godtyckligt. Men är det verkligen så? Mathias Larsson, kammaråklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, hjälper oss att reda ut begreppen.

– Syftet från lagstiftarens sida är ju helt enkelt att minska förekomsten av knivar på platser där mycket människor rör sig och därmed också knivrelaterat våld, säger Mathias. När det kommer till att tillämpa lagen så handlar mycket om sunt förnuft. Som åklagare gör man en samlad bedömning. Vad är det för kniv? Vad är den här personens behov? Och är det rimligt att ha en kniv under de här omständigheterna? Tittar man specifikt på de fall där hantverkare blivit dömda för brott mot knivlagen så har det dessa fall det gemensamt att innehavet av kniv varit ganska långt ifrån tjänsteutövningen, både i tid och rum. Och att det i många fall har varit alkohol inblandat.

Så vad är dina råd till hantverkare, för att de inte ska hamna i situationer där de riskerar att dömas för brott mot knivlagen?
– Generellt kan man säga att ju längre ifrån själva arbetet du befinner dig, både när det gäller tid och plats, desto mindre okej är det att bära kniv. Det gäller även om det är inte är avsiktligt, att man visat oaktsamhet som det heter i lagen. Ett vanligt argument är till exempel att man hade glömt att man hade arbetskläderna på sig. Men det hjälper ju inte i lagens ögon. Och sen just det där med alkohol. Själva faktumet att man dricker alkohol förutsätter ju någonstans att arbetsdagen är över, och då är det väldigt svårt att motivera varför man skulle ha kniv på sig. Eftersom kniven är ett arbetsredskap ska det också förvaras som ett sådant. Att det inte ligger löst, eller att du har det i samband med fritidskläder och liknande.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.