Malmö domstolsbyggnad vann Årets Fasad 2023

Tog hem segern i kategorin nyproduktion
Malmö domstolsbyggnad vann Årets Fasad 2023

Malmö domstolsbyggnad tog nyligen hem priset Årets Fasad 2023 i kategorin nyproduktion.

Den 9 november utsågs Årets Fasad för nionde året i rad. Ett ärofyllt pris som Mur & Putsföretagen står bakom.

I kategorin nyproduktion triumferade Malmö domstolsbyggnad som kombinerar vackert fasadtegel från Wienerberger med moderna glasfasader – ett arkitektoniskt val som blandar det gamla Malmö med det nya.

Juryns motivering:

”Årets Fasad nybyggnad fångar stadens historiska värden samtidigt som utförandet tydligt återspeglar dagens influenser gällande material, funktionalitet, ljus och symmetri. Den här imponerande byggnaden bidrar starkt till det omkringliggande stadsrummets prägel av nytänkande, framåtanda och rörelse. Arbetsgruppen bakom projektet har framgångsrikt utnyttjat olika material och lösningar till en dynamik som har förutsättningar att attrahera betraktarens öga i såväl höjd som bredd. Gestaltningen signalerar byggnadens funktion där en av vårt samhälles viktigaste grundstenar ska förvaltas. Utförandet är av högsta klass från ritbord till färdigställande.”

26 500 kvadratmeter

Malmö domstolsbyggnad är uppförd av Castellum och har ritats av Henning Larsen Architects. Byggnaden består av 26 500 kvadratmeter öppna och moderna lokaler, varav cirka 24 000 kvadratmeter hyrs av Domstolsverket.

Lokalerna inrymmer Malmö Tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö – tre myndigheter som samlats under samma tak för att kunna samverka och utveckla verksamheten på en större skala.

Byggnaden består av en huskropp i fyra plan. Ovanpå den gemensamma grunden har fem torn byggts med sluttande tak – en arkitektonisk detalj som förändrar Malmös skyline och ger staden ett tydligt nytt utseende. Vid botten av huset är fasaden byggd av fasadtegel från Wienerberger, som sedan fasas ut för att övergå till torn med fasader helt gjorda av glas.

”VACKERT ESTETISKT UTTRYCK”

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige:

– Kombinationen av tegel och glas är tidlös. Det är två material som samspelar och ger ett mycket vackert estetiskt uttryck. Dessutom smälter byggnaden in bland både äldre och nyare byggnader, vilket gör att miljön får en uppgradering samtidigt som omgivningarna respekteras, säger han i ett pressutskick.

– Vi är oerhört glada över att få vara en del av detta fantastiskt fina projekt och vill hälsa stort grattis till Henning Larsen Architects samt övriga inblandade till en välförtjänt vinst.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.