Lindab förvärvar Airmaster

Lägger grunden till nytt produktområde för decentraliserad ventilation
Lindab förvärvar Airmaster

Lindab tar tecknat avtal om att förvärva Airmaster, som är ett ledande europeiskt bolag inom decentraliserad ventilation. Förvärvet lägger grunden till ett nytt produktområde inom koncernen, där målet är att decentraliserad ventilation ska omsätta två miljarder kronor år 2027.

Danska Airmaster, som grundades 1991 av Kim Jensen och Henrik Stæhr, är en dansk tillverkare av produkter för decentraliserad ventilation, där de viktigaste marknaderna i dag är Tyskland, Danmark, Benelux, Norge samt Frankrike.

Bolaget omsatte 356 miljoner danska kronor under 2022 med en rörelsemarginal på 18 procent och har haft en genomsnittlig försäljningstillväxt på över tio procent per år sedan 2015.

– Med Airmaster lägger vi grunden för ett nytt produktområde med fokus på decentraliserad ventilation. Vi är mycket glada över att välkomna ett välskött bolag inom en så intressant teknologi, med en upparbetad kundkrets i flera länder, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– Renovering med fokus på energieffektivisering är ett attraktivt tillväxtområde. Tillsammans med Airmaster blir vi ännu starkare på smarta produkter som minskar energiåtgången samtidigt som de skapar ett hälsosamt inomhusklimat. Lindab har tidigare kommunicerat en ambition att nå 20 miljarder i omsättning år 2027. Vår målsättning är att produktområdet för decentraliserad ventilation då ska utgöra cirka två miljarder kronor genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.

ENERGIEFFEKTIVT

Decentraliserad ventilation erbjuder ett energieffektivt sätt att ventilera byggnader och tekniken lämpar sig särskilt väl för renovering av fastigheter. Genom att installera friskluftsventilation i varje rum behövs varken ventilationskanaler eller ett centralt system.

Tekniken är särskilt lämplig i fastigheter där kanaldragning kan vara svår, till exempel i äldre byggnader, eller där enbart en del av byggnaden ska renoveras. Airmasters nya produkt AMX är också utrustad med integrerad värmepump som möjliggör både kylning och uppvärmning för optimal inomhuskomfort.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.