Limmas direkt på stommen

Karmlösa fönster för större ljusinsläpp från Ryds Glas
Limmas direkt på stommen

Under sina studier klurade den blivande arkitekten Tommy Vince på ett enklare sätt att montera fönster för större ljusinsläpp. Skulle det möjligtvis kunna gå att limma fönster direkt på stommen, istället för att fästa kassetterna i en karmar.

Det gick det uppenbarligen, för i samarbete med Ryds Glas i Östersund och en ledande limleverantör i Schweiz har Tommys företag Kärnvirke Arkitektur nu rullat ut dessa karmlösa fönster. Enkelt uttryckt bygger den nya tekniken på att kombinera limning och tejpning, där tejpen fixerar fönstret under härdningsprocessen.

Utöver det uppenbara, ett större ljusinsläpp, innebär metoden också en mindre materialåtgång och större arkitektoniska möjligheter. De karmlösa fönstren är dessutom enklare att återbruka.

Värt att påpeka är dock att limmet som används endast härdar i temperaturer över minus fem grader, och att glaset behöver hanteras mer försiktigt vid monteringen.

Läs mer på www.rydsglas.se.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.