Lastbil, nej redskapsbärare

Lastbil, nej redskapsbärare

Den ser kanske ut som en minilastbil med tippbart flak, men denna röda lilla hjulhäst är inget mindre än en redskapsbärare. Vilket innebär att den har en topphastighet begränsad till 50km/h, men också att den som kör bara behöver ha B-körkort eller traktorkort. Samtidigt som denna får lastas betydligt tyngre än en konventionell lätt lastbil.
Bakom hytten på fordonet av det schweiziska märket Aebi finns kraftuttag med möjlighet att hänga på till exempel en kran eller sopaggregat. Detta udda fordon visades för allmänheten på Svenska Maskinmässan nyligen.
Aebi VT450 Vario är förstås allhjulsdriven och även 4-hjulsstyrd för ökad framkomlighet och smidighet. 4-hjulsstyrningen är aktiverad vis hastigheter upp till 8 km/h då den automatiskt kopplas ur.
Aebi VT450 Vario har hydrostatisk drift med steglös växellåda. Drivlinan kommer från italienska VM Motori och är en 4-cylindrig turbomatad 3 liter stor commonrail-diesel som ger 109 hk och 420 Nm. Elsystemet är 12 Volt likström. Tomvikten ligger på 3,45 ton och fordonet får lasta.
Smakar det så kostar det förstås också. Räkna med runt 1 miljon kronor för Aebi VT450 Vario, utan tillbehör. Men då får du också en redskapsbärare av yppersta ”spitzenqualität”.
Den främsta målgruppen på Sverigemarknaden är kommuner och andra offentliga förvaltningar.

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.