Kineserna först med att printa ut ett hyreshus

Håller du fortfarande på och snickrar ihop kåkar för hand? Gammalt! Nu har världens första 3D printade hyreshus sett dagens ljus i Kina.
Kineserna först med att printa ut ett hyreshus

Företaget WinSun i Kinan har färdigställt ett femvåningshus i Kina samt en 1100 kvadratmeter stor villa med hjälp av en gigantisk 3D-skrivare. De laddade för bedriften redan förra året när de påstod sig ha färdigställt 10 hus på 24 timmar.
Stor skrivare

3D-printern i sig är 6,6 meter hög, 10 meter bred och 40 meter lång. Den bygger delarna i Winsuns fabrik och sedan fraktas delarna och sätts samman på plats. Processen sparar enligt tillverkarna mellan trettio och sextio procent byggavfall och sänker byggtiden med upp till sjuttio procent. Lönekostnaderna blir naturligt nog också lägre när man automatiskt skriver ut ett hus, de minskar med 50-80 procent.

Huset är byggt med “utskrivet” material i betongen, vilket gör att processen är väldigt miljövänlig. Enligt uppgifter från Cnet lever femvåningshuset upp till de statliga byggnadsreglerna.

Däremot, om huset blev snyggt får man bedöma helt själv från bilderna här under.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.