https://track.adform.net/C/?bn=72748028

K Bygg & Grund – ny bygghandel för proffs!

Den 20 februari öppnades en ny bygghandel i Stockholm riktad till proffs.
K Bygg & Grund – ny bygghandel för proffs!

Det handlar om K Bygg & Grund, en 1 800 kvadratmeter stor butik med en drive-in-bygghall på ytterligare 2800 kvadratmeter med virke och byggmaterial. K Bygg & Grund är del av handelskoncernen Kesko med fokus på företagsmarknad inom bygg, entreprenad och VA. DMH svängde förbi butiken på Västberga Allé 50 i Stockholm och pratade med platschef Magnus Ekman. Så här sade han.

Hur gick premiäröppningen?
– Den gick bra, vi hade öppningsfest den 19 februari med kring 170 gäster. Vi serverade mat och visade anläggningen och hade lite underhållning – det var en lyckad kväll.


Är K bygg och Grund fristående från K-Rauta och Onninen, och en satsning från deras ägare Kesko? Kommer K-Rauta och Onninen finnas kvar om satsningen blir framgångsrik?
– Vi är ett systerbolag till Onninen. Vi ingår i Kesko, som är en finsk koncern. De tittar också på utvecklingen på hur det går i Sverige. Onninen håller på med sitt, alltså VVS-biten. De kommer fortsätta driva sitt, och K-Rauta kommer fortsätta mot konsumentmarknaden, men kommer även fortsätta med sin proffsförsäljning. Det vi gör är att rikta oss mot en ny marknad kan man säga, för att nå andra kunder än vad K-Rauta tidigare har gjort.

Sortimentet och tiderna är anpassade mot proffsen så att de ska känna sig hemma.

Och bara mot proffs?
– Bara mot proffs. Vi har anpassat sortiment och tider mot proffsen så att de ska känna sig hemma. Det är fakturakunder, men det går att komma in och betala med kort. I princip kan vem som helst komma in här och handla – vi kommer inte säga nej till någon. Men läge, annonsering och öppettiderna vänder sig till proffsen, och är inte anpassade mot konsumentmarknaden, men rent tekniskt så kan även hemmafixaren handla hos oss. Men vi har inga trädgårdsmöbler, inga grillar eller liknande, utan det här är byggmaterial, verktyg och maskiner – förnödenheterna som byggarna behöver ha. Det är det vi håller på med.

Hur har rekrytering av personal gått till?
– Vi har rekryterat folk med branscherfarenhet. I stort sett har alla jobbat med byggmaterialförsäljning tidigare. Den som är längst ifrån har sålt vitvaror, men han är utbildad snickare i grunden. Så alla har en relation till bygg, vilket har varit ett av kraven från vår sida. Vi har försökt hitta folk som har koll på produkterna och vet hur kundstrukturen ser ut.

Vilka är era huvudsakliga målgrupper?
– Vi vänder oss till allt från enmansfirman till regionala, stora byggföretag. En kundstock på företag kring 1–20 pers – små till medelstora. Vi kommer inte gå på riksbyggen; om man tar Peab och Skanska som exempel handlar det om riksavtal. Då krävs det att vi finns på annan ort, och just nu finns vi bara i Stockholm. Och sedan så vänder vi oss även mot de som håller på med VA och grund. Vi har till exempel modeller i butiken på hur man gjuter en grund för att underlätta.

I butiken har de byggt upp olika exempel för att hjälpa byggaren på traven. Här visar Magnus exempel på en grundgjutning.

Hur går tankarna med kommande butiker?
– Det beror lite på storlek på staden. Den här butiken vill jag kalla för en citybutik för Stockholm, och eftersom Stockholm är så pass stort så kan jag tänka mig att vi har dem utspritt så att man täcker upp Stockholmsmarknaden. Vi har tre minuter från mässan, två minuter från E4:an, nio från stadshuset och sju från Globen, och jag tror det tar elva minuter från Bromma. Vi ligger nära. Men var vi kommer dyka upp med nästa anläggning kan jag inte säga än, men vi ska försöka täcka in Storstockholm – ett upptagningsområde på Södertälje, Nynäshamn, Märsta och Bro som jag ser det.

Planeras det nya butiker redan nu?
– Det pratas om saker redan nu men det får jag inte berätta om!

Kan det handla om norra sidan?
– Det kan jag inte säga; jag känner mig lite som en politiker just nu – vi får se! Och vi har planer inte enbart för Stockholm, utan för i hela landet. Om nästa blir i Stockholm eller någon annanstans – I don’t know!

Någon övrig information till våra läsare?
– Vi kommer ha en kalender på hemsidan med diverse utbildningar för våra kunder. Det vi har planerat redan nu är en utbildning gällande att bygga grund. Då har vi tillfälle i mars, april och maj. Den kalendern kommer ligga på www.kbyggochgrund.se. Utbildningen är här i huset – vi har ett konferensrum med plats för 15–16 pers och så blir även några praktiska moment, eller så går vi ut och kollar på visningarna vi har.

 

Vad kommer ni ha för kurser?
– Det kan vara kurser inom grund, brandtätning, hur man ska använda produkterna. Vissa kurser som brandtätning får man ett kvitto, ett kort som intygar att man har gått en brandtätningsutbildning – då har du lättare att få de stora jobben exempelvis. Sådana utbildningar kommer vi ha. Även utbildningar i hur man bygger med termomur, ett system för att bygga hus. Så småningom kan det även vara kurser inom BAS P och BAS U. Fram till sommaren är det lite tajt, men framåt hösten kommer vi ha ett ganska fullspäckat schema med utbildning av kunder. Och då anmäler man sig via mail eller på hemsidan.

kbyg fikarum

I fikarummet kan man äta frukost mellan 06.00-09.00 varje morgon. Eller varför inte komma in med kollegorna och käka lunch?


Kör ni frukost på morgnarna?
– Frukost varje morgon! Mellan 06.00 och 09.00. Vi kör även en del jippon som AW. Emellanåt blir det kanske att vi grillar hamburgare och bjuder på käk någon fredag med lite leverantörer och så vidare.

Och avslutningsvis?
– Det vi vill trycka på är att vi är en ”one stop shop”. Vi hyr ut maskiner via en extern partner som vi samarbetar med. Sedan har vi material från grunden upp till taknocken – allt från ett ställe. Normalt sett, om du ska köpa grundmaterial får du åka till en firma, och sedan är det byggmaterial på nästa ställe, och hyra maskiner på ett tredje. Här erbjuds allt under samma tak. Sedan har vi öppet till 17.00 så att kunderna ska hinna avsluta sina jobb och hinna förbi om de behöver komplettera med något till morgondagens jobb.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.