Inspektionskampanj mot mindre entreprenörer

Arbetsmiljöverket har utlyst en 3-årig inspektionskampanj mot mindre företag i bygg- och hantverksbranschen. Anledningen: Att minska olyckorna och ohälsan i branschen.
Inspektionskampanj mot mindre entreprenörer

Under 2015 kommer cirka 1 200 arbetsgivare att besökas av arbetsmiljöverkets inspektörer över hela landet. Samtidigt drar en stor informationskampanj igång.

Myndigheten har konstaterat att antalet underentreprenörer på varje givet bygge växer, samt att det alltfler byggare och hantverkare kommer från andra länder.

– Den här utvecklingen ställer ökade och delvis nya krav för att arbetsmiljön ska vara säker för alla. Fokus i vår satsning kommer att vara de små byggföretagen med under femtio anställda. Det är ofta de som är underentreprenörer i byggprocessen, Håkan Olsson, inspektionschef på Arbetsmiljöverket.

Som DMH har uppmärksammat tidigare behövs det: anmälda arbetsolyckor (med sjukfrånvaro) är nästan dubbelt så vanliga inom bygg som inom andra branscher; elva olyckor per tusen anställda och år jämfört med genomsnittet, som ligger på sju. Bygg och anläggningsbranschen ligger också högt när det gäller dödsolyckor, skriver myndigheten på sin hemsida.

Håkan Olsson och hans inspektörer tänker också se till att komma in i ett tidigt skede av  byggprocessen.  Även om fokus ligger på mindre hantverksföretag så kommer också större infrastrukturprojekt att inspekteras, exempelvis tunnelbyggen och större vägbyggen.

Läs mer om den olycksdrabbade bygg- och hantverksbranschen i nästa nummer av DMH som ramlar ner i brevlådan i början av nästa vecka.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER
Det här är en annons | Till sajten >