Hur fungerar verktygsgarantier?

En garanti skyddar vid eventuella fabrikationsfel, en form av säkerhet om ett verktyg skulle gå sönder till följd av ett fel som inte har åsamkats av användaren. En garanti ska heller inte förväxlas med en försäkring – det går alltså inte att få en maskin utbytt eller lagad på garantin om det är användaren själv som har slitit sönder den. Andreas Rönnlöf jobbar som verkstadschef på verktygsverkstaden Mekina i Solna. Han har svarat på våra frågor om verktygsgarantier.
Hur fungerar verktygsgarantier?

– Det rör sig oftast om elektronik-enheter av något slag, eller att det är någon mekanisk del som är feltillverkad eller går sönder väldigt tidigt under maskinens livslängd, säger Andreas.

Andreas Rönnlöf, Verkstadschef, Mekina Solna.

Uppbrunna motorer är vanligt före-kommande, men sällan något som täcks av en garanti. Vill det sig riktigt illa kan man lyckas bränna upp en maskin nästan direkt. Men att det händer efter någon vecka eller två är betydligt vanligare. 

– De kunderna blir oftast ganska irriterade på att det inte täcks av garantin, menar Andreas. Men kapar du exempelvis ett rör som är lite för stort för maskinen du har köpt, då får du det problemet. Då borde man ha köpt en kraftigare maskin. 

– Så just brända maskiner går inte på garantin, i alla fall väldigt sällan, fortsätter han. Sedan har alla tillverkare sina egna regler, vad som är garanti och inte. Vissa är mer generösa än andra. Tar man en borrmaskin och borrar in i väggen och bara trycker på för fullt och motorn brinner upp, då täcks det inte av garantin. 

Det gäller att ha rätt förhållningssätt till garantier. En garanti är egentligen ingen ”förmån” som sådan, utan snarare ett skydd eller en försäkran om att verktyget du har köpt håller enligt utlovad standard. Men även om verktyget är inom garantitiden så är felen inte alltid garantiärenden. 

– Det måste vara rätt sorts fel på grejerna, sådant som man inte kan påverka själv så mycket, säger Andreas. Om det är någon strömbrytare som har stannat eller liknande.

INGEN GARANTI – LAGA ÄNDÅ?

När en maskin anses vara ”bortom räddning” är individuellt från modell till modell, och från märke till märke. En dyr maskin kan vara värd att få lagad. Är det istället en billigare modell kan reservdelarna ibland kosta lika mycket som maskinen i sig; där kan man dock se vinningen i att laga istället för att köpa nytt ur en miljösynpunkt. På bytta delar lämnar Mekina 3 månaders garanti. 

– Om du lämnar in en maskin och vi byter växellådan och strömbrytaren stannar en vecka senare, då tar vi inte på oss det, förklarar Andreas. Men skulle växellådan ramla sönder veckan efter att vi precis har bytt den, då löser vi det. Sedan brukar vi vara schyssta överlag. Om du har haft ett verktyg inne för lagning och något annat händer brukar vi kunna lösa en bra deal. Men det är likadant där: byter vi motor och du ställer dig och kör stenhårt och bränner upp motorn, då får du inte en ny av oss. 

Finns det några tumregler på vad en maskin klarar av?

– Allt är specificerat. Sedan är det väldigt svårt att säga – om maskinen går på 500 W, vad det innebär i praktiken? Oftast hänger prislappen ihop med vad maskinen klarar av. 

För att få sina verktyg att hålla så länge som möjligt har Andreas några handfasta råd. 

– Det är det där klassiska: läs instruktionsboken som medföljer! Sedan är det många som inte gör det. Har du en låda till maskinen, förvara den i lådan istället för att lägga den på golvet på arbetsplatsen. Torka gärna av den lite innan också. Står folk och slipar och kapar kommer det massa damm och skräp in i maskinerna – det förkortar oftast livslängden på den. Och lämna dem inte ute i regnet! Det är mycket väder och vind som förstör maskinerna. Jag tror det slarvas ganska mycket i branschen säger han.

JUST MED GARANTIREGLER… 

– Om man sitter som byggansvarig och har personal under sig har man ofta problemet att det försvinner verktyg, det går sönder verktyg och man har ofta ganska dyra notor på att laga grejerna, säger Andreas. Där är det noga att man märker upp vem som har vad. Har man lite koll då ser man att ”byggare nummer ett” har sönder mycket mer grejer än ”byggare nummer två”. Får man koll på det och tar det med ”byggare nummer ett” får man bättre övergripande koll. Om verktyg bara delas ut åt alla håll tror jag att man bryr sig mindre om dem.

Får man tilldelade, personliga verktyg får man kanske mer ansvarskänsla?

– Ja precis. Det har vi sett på företag som väljer att göra på det sättet. Där går det inte sönder lika mycket och det försvinner inte lika mycket. Sedan är det individuellt så klart. Men just det här att om man har koll på vad varje personal har, då byggs ett personligt ansvar för verktygen. 

Finns det något samband här med de uppkopplade verktygslösningarna? Har det blivit bättre i branschen?

– Ja det tror jag. Jag kan inte svara på hur många det är som använder det ordentligt. Vissa märken har kommit långt medan vissa inte ens har börjat. Att man kan ställa vridmoment och liknande spar också på verktygen. Och det här med tigersågar: ställer du in rätt hastighet på bladet sparar du både på blad och kostnader. Du sliter inte lika fort och sparar otroliga mängder blad om du sågar mycket. 

Har ni några andra råd gällande garanti?

– En annan bra sak är att registrera sina verktyg för att få förlängd garanti. Det är det också många som slarvar med. De flesta fabrikat har 1 års garanti, men om du registrerar dig med serienummer får man 2 eller 3 år. Alla märken har sina regler men de flesta har någon form av lösning där man registrerar för att få förlängd garanti. Så om du kommer in här och är sur och det har gått 14 månader, och så är det ett fel som skulle ha täckts av garantin, då ångrar man att man inte har fyllt i den där registreringen från första dagen. Gör det – det gynnar både oss och kunderna.

”NU STARTAR DEN INTE ALLS!” 

– Just med kompressorer, de har ett överbelastningsskydd som går i, säger Andreas. Då trycker man egentligen bara på en knapp så fungerar de igen. Om de överbelastas en kort sekund så slår maskinen ifrån så att den inte går sönder, så att tanken inte sprängs eller att motorn brinner. Vi hade servat en sådan kompressor som senare var ute hos kund, och så kom han in så jäkla sur. ”F**, nu startar den inte alls! Ni får kolla på det här på en gång!” Och allt vad det var… Så kom det ut en tekniker och sade, ”Men här…” och tryckte på knappen. Överbelastningsskyddet hade löst ut som det gör ibland. Kunden skämdes och bad sedan om ursäkt!

TILLVERKARNA OM SINA VERKTYGSGARANTIER

Vi har hört oss för med de stora tillverkarna om deras garantier. De som vi inte har fått tag på har vi hämtat uppgifter gällande verktygsgarantier från respektive tillverkares hemsida. Frågorna vi har ställt till samtliga är:

1. Vad erbjuder ni för verktygsgaranti?
2. Har ni någon rolig/intressant anekdot på verktyg som har skickats in?
3. Vad är era bästa verktygsskötseltips?

DEWALT
Frederik Frederikssen, Service & Quality Manager Nordic

1. Genom registrering är det möjligt att uppnå 3 års garanti på största delen av DEWALT-sortimentet, annars är garantin 1 år. För att ge möjlighet till ett ännu mer bekymmersfritt verktygsägande har vi precis lanserat TOTAL SERVICE för våra Perform & Protect-verktyg. TOTAL SERVICE ger möjlighet för att köpa till ett serviceavtal som säkrar fri service och reparation inom en 3 års period. Avtalet gäller såväl slitdelar som vanligt underhåll, så att oförutsedda kostnader kan undvikas. Mer info finns på www.dewalt.se/dewalttotalservice

2. Anekdot? Inte riktigt. Alla verktyg som kommer in på service har sin historia, om det är vanligt slitage, garanti eller något helt tredje. Viktigast är att det blir lagat och kommer ut och gör nytta igen.

3.
Låt verktyget göra jobbet! Belasta lagom hårt och använd vassa tillbehör! På så sätt jobbar det mest effektivt. Jobbet blir klart snabbare och verktyget håller längre. 
Se till att inte täcka fläkthålen med händerna, framför allt om skruv- och mutterdragare används med två händer. Stoppas luftflödet i motorn så överhettar den. Skulle maskinen överhettas, låt den köra utan belastning någon minut så att fläkten kan kyla ner den.

METABO
Henrik Kock, Product Manager DK/SE


1. Vi har 3 års garanti på alla produkter, inklusive batterier.

2. Jag har frågat, men vi har verkstäder på olika platser i Sverige som hanterar våra reparationer, så vi hör inte från alla kunder som har maskiner för reparation.

3. Det beror mycket på vilket verktyg det är, men det är alltid en bra idé att rengöra verktyget efter användning eller rengöra det med tryckluft så att varje liten partikel i maskinen inte förstör motor eller kol.

FESTOOL
Marcus Pettersson, Marketingchef


1. Festool ger sina kunder 3 års kostnadsfri, all-inclusive-garanti, vilket innebär:
• Fri Originalservice: Helt transparent reparerar vi en maskin kostnadsfritt de första tre åren. Vi ger denna treåriga garanti på både batterier och laddare och inkluderar till och med typiska slitagedelar som kullager och kol. Fri originalservice gäller fabrikationsfel/slitage, det vill säga: inte om maskinen tappats från ett tak.
• Nöjd eller pengarna tillbaka: Skulle kunden ha köpt fel produkt kan maskinen lämnas tillbaka inom 15 dagar från köp.
• Ny maskin vid stöld: Mot en låg självrisk ersätter vi en stulen maskin med en ny.
• Originalreservdelar: Festool-maskiner håller i många år, det garanterar vi. Därför har vi reservdelar kvar till en maskin minst tio år efter det att vi slutat tillverka den. Skulle vi mot förmodan inte ha det får kunden en ny maskin av dagens motsvarighet.  

Utöver det är det lika viktigt för oss att vår kunds upplevelse är snabb och smidig när något väl behöver repareras. Därför har vi på Festool Sverige vår egen verkstad i Malmö och erbjuder fri upphämtning och fri retur oavsett hur gammal maskinen är. För oss är det viktigt att en Festool-maskin ska kunna användas i många år av våra kunder, och därför är detta en given service att erbjuda som många av våra kunder uppskattar och utnyttjar. Man beställer enkelt sin service på vår hemsida och kan till och med få hämtning och lämning på byggarbetsplatsen. Inom 4–6 dagar har man sin reparerade maskin i retur.

2. En rolig sak var en mycket gammal slipmaskin som kom in för service. En av våra tekniker kontaktade kunden med ett kostnadsförslag där bland annat en plastkåpa skulle bytas. Kunden i sin tur säger, ”Nja, men inte om den är för dyr, kåpan har varit tejpad de senaste 15 åren så det kan ju funka några år till!” Vi har många exempel på dammsugare, slipmaskiner, sågar och andra typer av maskiner som kommer in för service där maskinen är både 10, 20, även 30 år gammal. Och det bästa av allt är att vi fortfarande har reservdelar till de flesta av dem. 

3. De viktiga sakerna som förlänger maskinens livslängd är ofta de enkla, som kanske därför är lätta att glömma bort. Ett bra tips är att alltid hålla dem rena och fria från damm, vilket är lätt gjort med tryckluft. En annan sak är slitage på förbrukning: till exempel kommer sänksågar ofta till vår verkstad helt i onödan, då de anländer med en alltför sliten klinga. Det kostar inte bara onödig tid för kunden utan också onödiga pengar då maskinens liv förkortas. Att alltid jobba med fräsch förbrukning är ett bra grundtips att utgå ifrån. 

I övrigt är det alltid tänkvärt att använda originalprodukter, som till exempel slipplattor och sågklingor. I Festools systemvärld är alla delar utvecklade och anpassade till varandra, så det ger helt enkelt mening både vad gäller det direkta arbetsresultatet samt maskinens livslängd att använda originalprodukter. www.festool.se/service/fri-originalservice.

HiKOKI
Diana Carlsson, Marknadsansvarig


1. 3 års garanti gäller på HiKOKI elektriska och batteridrivna verktyg, batterier och laddare. Ingen registrering krävs.

2. Det händer att minidyckertverktyg kommer in för att spiken inte matas fram. Det visar sig ofta att man laddat dyckert istället för minidyckert – och vise versa (minidyckert i dyckertverktyg). Många gånger beror det på att butikspersonalen har gett fel sorts spik vid köpet.

3. För alla verktyg gäller att de ska rengöras regelbundet. Det samlas både damm, spån och annat i maskinen, hur tät och dammtålig det än är. Då är ett bra tips att blåsa ur maskinen med tryckluft med jämna mellanrum. Du ska inte skruva isär maskinen, men blåsa ordentligt i alla skrymslen och där du kommer åt. Då håller maskinen mycket längre.

Makita
Pierre Petterson, Servicechef


1. Elanslutna eller batteridrivna verktyg: 2 års garanti + 1 års förlängd garanti efter registrering på hemsida. 

2. 

3.
Att underhålla verktyget – rengöring och eventuell smörjning beroende på typ av verktyg.
Att se över slitdetaljer på verktyget såsom kol, sågklingor med mera med jämna mellanrum.
Att lämna in verktyget till en verkstad om ett verktyg uppvisar ett fel. Verktygets livslängd förlängs betydligt om detta görs.

Milwaukee
Gustav Olsson, Trade Product Manager Nordic


1. Vi har 1 års garanti i utgångsläget, något som kunden kan förlänga till 3 år (2 år för batterier) vid registrering på vår hemsida inom 30 dagar efter inköp. 

2.
• Vi har något som heter E-service, en logistiklösning där slutkunden själv kan hantera garantiärenden och få maskinen skickad direkt till och från sin location med full spårbarhet, och där frakten ingår. Jag hjälpte en slutkund med att sätta upp konto och registrera ett garantianspråk: tre minuter efter att vi gjort färdigt anspråket och skickat in plingade det på dörren. Där stod en UPS-chaufför redo att köra maskinen till serviceverkstad. Det gick så fort att det nästan var som i en reklamfilm.
• Detta har egentligen inte särskilt mycket att göra med våra vanliga garantiförfaranden. Men vi på Milwaukee är nära på 30 anställda i Sverige, vilket gör att vi kan hålla en otroligt hög servicenivå. Jag har varit med om flera fall där en slutkund har ringt om en trasig maskin där jag har haft rätt reservdel i bilen samt varit i närheten, vilket i bästa fall har lett till att kunden har haft en lagad maskin inom 30 minuter. Detta är självklart inte något vi kan lova i alla lägen, men det är roligt att det fungerar ibland.

3.
• Använd rätt maskin till rätt applikation, överbelasta inte maskinerna i onödan.
• Blås ur och rengör maskinen med jämna mellanrum.
• Smörj upp rörliga delar som är utsatta (till exempel bladfästet på tigersågen).

Bosch Professional
• 3 års garanti
för elverktyg. Garantins eller servicens giltighetstid gäller från inköpsdatum förutsatt att du har gjort en online-registrering senast fyra veckor efter inköp. 
Källa: www.bosch-professional.com/se/sv

FLEX• Flex-maskiner säljs med 2 års garanti. Vid registrering inom 30 dagar efter inköpet erhålls ytterligare 1 års garantitid. 
Källa: www.flexscandinavia.se

Panasonic
• Panasonic Tools tillämpar
12 månaders garanti på Panasonics batteridrivna maskiner från inköpsdatum.
Källa: www.panasonictools.se

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.