HD-dom kan stöpa om byggbranschen

Idag kom en fällande dom från Högsta domstolens i målet kring de enstegstätade fasaderna i södra Sverige. Domen kan få långtgående konsekvenser, inte bara för dömda Myresjöhus
HD-dom kan stöpa om byggbranschen

Tillslut kom domen som vi skrivit om tidigare, men allt är inte klar: något som både Myresjöhus och de utsatta villaägarna i Erlandsdal i Svedala väntar på är HD:s beslut om skadestånd i ärendet. Men det väntas bli högt: Eksjö tingsrätts böter innan ärendet överklagades till Göta hovrätt var på åtta miljoner kronor. Det HD också slår fast är att konsumenttjänstlagen inte är tillämplig i detta fall, istället är det en entreprenad som har skötts fel, enligt ABS 95.

Även om HD inte har tagit ställning till om arbetet var fackmässigt utfört eller inte slår de i domen fast att entreprenörens arbete inte motsvarar vad beställaren har kunnat förutsätta. Nu väntar en stor del av byggbranschen spänt på effekterna av domen. Så många som 30 000 hus kan ha byggts med enstegstätade fasader innan metoden hann dömas ut 2007 av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Vi hoppas och tror att utfallet inte påverkar vårt varumärke åt det negativa hållet. Vi följer de senaste krav och tekniska rekommendationer som finns att tillgå för våra marknader, skriver Joakim Henriksson, vd på Myresjöhus på företagets hemsida.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.