Hårdare tag mot småföretagare.

Efter januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna har Sossarna fått försvara sig.
Hårdare tag mot småföretagare.

Varför de sänker skatten för de rikaste genom borttagandet av värnskatten? Värnskatten är en extra skatt som tas ut på den som tjänar över 57 000 kronor per månad. Vår finansminister Magdalena Andersson förklarade det hela med att ”man måste kompromissa om man inte har egen majoritet i riksdagen”. Helt okej, man kan inte få igenom allt. För att kompensera för detta säger Magdalena Andersson att de vill ändra 3:12-reglerna så att beskattningen av inkomst av kapital blir högre. Inkomst av kapital??? För kreti och pleti låter det som ljuv musik för öronen; äntligen kan man trycka till alla rika kapitalister! Men vad är egentligen 3:12-regeln, och vad innebär inkomst av kapital i detta läge? Inte en enda journalist är påläst, och ställer således en motfråga till finansministern vad 3:12-reglerna innebär, och vem som i så fall kommer att drabbas av de högre skatterna.

Kortfattat innebär 3:12-reglerna att fåmansbolag med högst fyra aktieägare kan ta ut utdelning från bolaget till 20 procents skatt. Utdelningens storlek beror bland annat på det totala löneuttaget i företaget. Det innebär att alla företag som ligger på börsen inte kommer att inkluderas av den nya ändring som Magdalena Andersson vill genomföra. Här försöker hon få det att låta som hon kommer att klämma åt och öka skatteintäkterna från familjen Kamprad, Persson och Wallenberg. Det är självklart en bluff. De som drabbas är vanliga småföretagare som hantverkare, kioskägare, taxichaufförer etcetera. Av alla företag i Sverige är cirka 80 procent enmansbolag, och av dessa enmansbolag är det ett fåtal procent som kan ta ut en lön på 57 000 kronor per månad eller mer. Som vanligt försöker regeringen mjölka sin kassako (småföretagarna) så hårt som möjligt, utan att göra en konsekvensanalys för vad detta innebär i längden. Om det nu de kommande åren behöver anställas hundratusentals människor i skola, vård och omsorg, vore det passande att stimulera företagandet för att få människor att driva eget och på det sättet få in mer skatteintäkter – inte tvärtom. Eller har regeringen helt missat att det är de privata företagen som betalar vårt välfärdssystem?

Rickard Carlsson
Publisher

SKRIVEN AV
Rickard
Publisher
Grundare av DMH och ansvarig för alla våra verktygstester. Så har du förslag på produkter eller verktyg som du tycker att DMH ska testa är det bara att höra av dig till mig. (Har du även ett garanterat bra gösställe så är du välkommen att skicka koordinaterna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.